open-navfaktor-logo
search
Stepen rizika nije
Naučnici utvrdili: Popularni zaslađivač može uzrokovati srčani i moždani udar
Zamjena za šećer pod nazivom eritritol povezana je sa zgrušavanjem krvi, moždanim udarom, srčanim udarom i smrću, pokazala je nova studija, prenosi CNN.
28.02.2023. u 20:58
get url
text

- Stepen rizika nije mali - rekao je glavni autor studije, dr. Stanley Hazen, direktor Centra za kardiovaskularnu dijagnostiku i prevenciju s Instituta Lerner Research pri klinici u Clevelandu, piše CNN.

Osobe s postojećim rizikom

Osobe s postojećim faktorima rizika za bolesti srca, poput dijabetesa, imale su dvostruko veću vjerovatnoću da će doživjeti srčani ili moždani udar ako su imale najviše nivoe eritritola u krvi, piše u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Nature Medicine.

- Ako je nivo eritritola u krvi bila u gornjih 25 posto u poređenju s najnižih 25 posto, postojao je oko dva puta veći rizik od srčanog i moždanog udara. To je u rangu s najjačim srčanim faktorima rizika, poput dijabetesa - rekao je Hazen.

Dodatna laboratorijska istraživanja i istraživanja na životinjama predstavljena u radu otkrila su kako se čini da eritritol uzrokuje brže zgrušavanje krvi.

Ugrušci mogu otputovati u srce i izazvati srčani udar ili u mozak i izazivati moždani udar.

- Ovo svakako zvuči alarmantno - rekao je dr. Andrew Freeman, direktor kardiovaskularne prevencije i dobrobiti u National Jewish Healthu, bolnici u Denveru, koji nije bio uključen u istraživanje.

Čini se da postoji rizik od zgrušavanja krvi zbog korištenja eritritola.

- Očito je potrebno više istraživanja, ali možda bi imalo smisla ograničiti eritritol u prehrani za sada - rekao je Freeman.

Kao odgovor na studiju grupacija Calorie Control Council, koja proizvodi umjetne zaslađivače, rekla je za CNN da su "rezultati ove studije u suprotnosti s desetljećima naučnih istraživanja koja pokazuju da su zaslađivači s niskim sadržajem kalorija poput eritritola sigurni, što je dokazano globalnim regulatornim dozvolama za njihovu upotrebu u hrani i pićima.

- Rezultati se ne bi trebali preslikati na opću populaciju jer su sudionici intervencije već bili izloženi povećanom riziku od kardiovaskularnih bolesti - rekao Robert Rankin, izvršni direktor kompanije.

Evropska organizacija proizvođača poliola (šećernog alkohola) odbila je komentirati, rekavši da nije pregledala studiju.

Šta je ustvari eritritol?

Šećerni alkoholi ili polioli pripadaju grupi ugljikohidrata prirodno prisutnih u voću i povrću. Nekoliko je vrsta šećernih alkohola koji se koriste kao zamjene za šećer.

Razlikuju se po okusu, kalorijskoj vrijednosti te utjecaju na ljudsko zdravlje. Eritritol je najpoznatiji. Proizvodi se fermentacijom glukoze iz kukuruznog škroba i nešto je manje sladak od običnog šećera - ima oko 70 posto slatkoće šećera i pet posto njegove kalorijske vrijednosti.

- Eritritol izgleda poput šećera, ima okus kao šećer i može se termički obrađivati - rekao je dr. Stanley Hazen, koji također vodi Centar za mikrobiom i ljudsko zdravlje klinike u Clevelandu.

- Postao je ljubimac prehrambene industrije, vrlo je popularan dodatak keto i drugim proizvodima te hrani s niskim udjelom ugljikohidrata koji se prodaju osobama s dijabetesom - dodao je Hazen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.