open-navfaktor-logo
search
Zabrinjavajuće
Naučnici tvrde: Novi soj virusa iz Velike Britanije opet je mutirao
Britanski naučnici tvrde da novi soj virusa koji se širi po Velikoj Britaniji ponovno mutira, što ih zabrinjava.
03.02.2021. u 08:00
get url
text

Kako javlja BBC, testiranjem su došli do rezultata koji pokazuju mutaciju, nazvanu E484K, već viđenu u novim sojevima iz Južne Afrike i Brazila.

Iako bi ova promjena u genetskom kodu virusa mogla smanjiti učinkovitost vakcine, trenutno raspoloživa bi i dalje trebala djelovati, kažu stručnjaci.

Velika Britanija je već pojačala mjere za kontrolu širenja nove varijante virusa. Hitno testiranje na južnoafričku varijantu već je krenulo u dijelovima Engleske, a uveli su i zabranu putovanja kako bi spriječili ulazak novih slučajeva iz inozemstva.

Naučnici iz engleskog javnog zdravstva pronašli su nekoliko slučajeva u Velikoj Britaniji s virusom koji sadrži E484K mutaciju - pronađen je u 11 od 214.159 uzoraka koje su testirali. No, napominju, nije neočekivano da se pojavljuju nove varijante virusa kao ni to da će se nastaviti mijenjati. Svi virusi mutiraju i stvaraju vlastite kopije kako bi opstali i dalje se širili.

Virusolog Dr. Julian Tang sa Univerziteta u Leicesteru opisao je otkriće ove mutacije kao "zabrinjavajući razvoj događaja, iako ne toliko neočekivan". Dodao je da je sad važno da ljudi poštuju stroge mjere lockdowna te tako smanje broj novozaraženih koronavirusom kako bi se spriječilo da virus dalje mutira.

- U suprotnom, ne samo da će se virus nastaviti širiti, već se može i razvijati - istakao je.

Tang je kazao da dopuštanje širenja može omogućiti tzv. melting pot za nove, različite varijante koje tek dolaze.

Naučnici su već provjeravali šta te nove varijante virusa mogu značiti za postojeće vakcine protiv korone, koje su proizvedene tako da štite od ranijih varijanti virusa koje su se pojavljivale na početku pandemije.

Neka istraživanja su pokazala da E484K može pomoći virusu da izbjegne antitijela. Međutim, rani rezultati Modernine vakcine kažu da je ona i dalje učinkovita protiv novih varijanti, čak i s ovom mutacijom. Iako, imunitet tijela možda neće biti dovoljno snažan ili ne tokom dužeg vremenskog perioda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.