open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Naučnici oživjeli životinju zamrznutu 24.000 godina, ubrzo se počela razmnožavati
Prema novom istraživanju, mikroskopski višećelijski organizam oživio je nakon što je u Sibiru bio smrznut 24.000 godina. Naučnici su uspjeli oživjeti sićušnog kolnjaka, a nakon što su je ugrijali i nahranili, ova je životinjica odjednom postala aktivna te se čak počela razmnožavati. Naučnici su je iskopali iz rijeke Alayeza na ruskom Arktiku.
08.06.2021. u 12:49
get url
text

Već je od ranije poznato da jednostavni organizmi poput bakterija mogu preživjeti stoljećima u permafrostu (vječnom ledu), no sada su stručnjaci dodatno potvrdili da to može vrijediti i za složenije organizme, piše BBC

- Radi se o životinji sa nervnim sistemom, mozgom i ostalim organima. Naše istraživanje je najjači dokaz do sada da višestanične životinje mogu izdržati desetke hiljada godina u kriptobiozi, stanju u kojem su zaustavljeni metabolički procesi - rekao je biolog Stas Malavin iz instituta Pushchino Scientific Center for Biological Research.

Stručnjaci su već ranije uspjeli oživjeli obliće koji su bili zaleđeni u permafrostu najmanje 30.000 godina, ali je ovo prvi put da su oživjeli tako "starog" kolnjaka. Kolnjaci spadaju u grupe najmanjih višestaničnih životinja (od 0,1 do najviše 3 milimetra veličine). Na glavi imaju vijenac treplji, koje neprekidno trepere i tako pokreću tijelo.

U istraživanju objavljenom 2018. godine stručnjaci su objavili kako su povratili u život višestanične obliće panagrolaimus aff. detritofag i plectus aff. parvus, koji su se nalazili u permafrostu u nizini rijeke Kolime. Naslage u kojima su pronađeni oblići stare su između 30.000 i 40.000 godina.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.