open-navfaktor-logo
search
Riješili dilemu
Naučnici otkrili utječe li konzumacija mliječnih proizvoda na dužinu života
U poređenju s ljudima koji su unosili najmanje mliječnih proizvoda, oni koji su ih konzumirali najviše, imali su sedam posto veće izglede umrijeti tokom praćenog perioda
07.12.2019. u 22:50
get url
text
Mliječni proizvodi

Ljudi koji konzumiraju mnogo mlijeka, sira i jogurta ne moraju nužno živjeti duže od onih koji to ne čine, pokazuje nedavno istraživanje. Naučnici su proučili podatke o konzumaciji mlijeka i mliječnih proizvoda kod više od 168.000 žena i više od 49.000 muškaraca u SAD-u zaposlenih u zdravstvu koji nisu do tada bolovali od srčanih bolesti ili karcinoma.

Tokom tri desetljeća, koliko su praćeni, preminulo je 51.438 osoba.

U poređenju s ljudima koji su unosili najmanje mliječnih proizvoda, oni koji su konzumirali najviše mliječnih proizvoda, imali su sedam posto veće izglede umrijeti tokom praćenog perioda.

Neka su ranija istraživanja povezivala konzumiranje mliječnih proizvoda s nešto nižim rizikom od niza zdravstvenih problema među kojima su i povišeni krvni pritisak, dijabetes, srčane bolesti i neke vrste karcinoma, navode autori istraživanja. No, i povećana konzumacija mliječnih proizvoda bila je povezana s povećanim rizikom od nekih vrsta karcinoma.

Mliječni se proizvodi dosta konzumiraju širom svijeta i važan su izvor bjelančevina, vitamina D i kalcija, navode autori istraživanja. Mliječni proizvodi, također, mogu sadržavati zasićene masti i kolesterol koji mogu negativno utjecati na zdravlje, ističu.

Na kraju rezultata se zaključuje da su dvije porcije dnevno mliječnih proizvoda povezane s najmanjim kardiovaskularnim mortalitetom, ali veći unos od toga povezan je s nešto višim mortalitetom, posebno od karcinoma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.