open-navfaktor-logo
search
Istraživanja
Naučnici otkrili kako bebe vide svijet oko sebe
Naučnici su, kombinirajući tehnologiju, matematku i prethodno znanje o vizuelnoj percepciji beba, uspjeli odgonetnuti kako izgleda okolina gledana bebinim očima.
13.05.2020. u 17:11
get url
text

Otkrili su da bebe stare samo nekoliko dana mogu percipirati lica odraslih, a mogu i razlikovati izraze lica, ali na maloj udaljenosti. Što je udaljenost od bebe veća, njoj lice osobe postaje zamagljenije.
Istraživanja su pokazala i da novorođenčad mogu imitirati izraze lica roditelja već prvih dana života, prije nego što im se vid toliko razvije da mogu zapažati detalje iz okoline. Naučnici navode da je ključ u pokretima.

Otkrivaju i da je bebama lakše prepoznati osobu kada se kreće i pomjera, nego kada miruje.

Istraživanje je provedeno tako što su snimili promjene nekoliko facijalnih ekspresija različitih lica, a zatim su i odraslima pokazali snimak. Smatrali su da, ukoliko oni nisu u stanju prepoznati je li osoba sretna, ljuta, iznenađena ili ima neutralan izraz lica, neće ni bebe.

Odrasli su dali tačne odgovore za izraz lica kada su gledali snimak na udaljenosti od 30 centimetara, dok je teže bilo kada su ga gledali na udaljenosti od 120 centimetara.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.