open-navfaktor-logo
search
Dostupna na tržištu
Naučnici napravili plastičnu foliju koja u samo 15 minuta može deaktivirati koronavirus
Međunarodni konzorcij brazilskih i španskih kompanija i univerziteta napravili su plastični film koji je sposoban da koronavirus u 99,99 posto slučajeva deaktivira u samo 15 minuta.
09.02.2021. u 07:46
get url
text

Taj novi proizvod koji nosi naziv AlpFilm Protect PVC zapravo je već dostupan na tržištu, prenosi news-medical.net.

Inicijalno to je bila naučna saradnja koja je počela prije 15 godina između Univerziteta UFSCar u Brazilu te španskog Univerziteta Jaume I s kompanijom Nanox, koja je još 2014. godine razvila proizvod s antigljivičnim i antibakterijskim svojstvima.

Riječ je bila o transparentnom PVC filmu sa srebrenim mikročesticama iz koje se razvila tehnologija koju je Nanox patentirao uz pomoć još dvije kompanije, Braskema i AlpFilma.

Silicij je poluvodič koji postaje aktivan u kontaktu sa srebrom te stvara visokooksidirajuće molekule koje su sposobne deaktivirati 79,9 posto novi koronavirus u svega tri minute te 99,99 posto isti virus u 15 minuta.

Kao što je navedeno, taj se proizvod već nalazi na tržištu i koristi se za pakovanje mesa, voća, povrća i smrznute hrane, a mogao bi se koristiti i za zaštitu drugih površina.

Spomenute kompanije Braskem i AlpFilm poboljšale su formulu tog PVC filma te iskoristile maksimalni potencijal zaštite protiv gljivica i bakterija kako bi postigle ubojiti učinak i prema virusima.

Testiranja kojima je potvrđena učinkovitost tih novih plastičnih pakovanja provedena su u laboratoriji s trećim nivoom biosigurnosti pri Institutu biohemijskih nauka Univerziteta Sao Paulo u Brazilu te u skladu sa standardom ISO 21702:2019.

- Plastika je bila veliki saveznik u borbi protiv pandemije koronavirusa. PVC rješenja omogućuju proizvodnju serije nužnih proizvoda koji sežu od medicinskih i bolničkih proizvoda do ambalaže koja osigurava sigurnost hrane, higijenu i čistoću, među ostalim faktorima te pridonosi borbi protiv COVID-19 - ističe Almir Cotias, direktor za vinile u Braskemu.

Kompanija AlpFilm jedan je od glavnih proizvođača PVC plastike u Brazilu, s mjesečnim obimom proizvodnje od 450 tona materijala.

Još od 2014. godine ta kompanija prodaje plastične filmove sa srebrenim mikročesticama za pakovanje hrane u supermarketima i za kućnu upotrebu, s ciljem omogućavanja zaštite od gljivica i bakterija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.