open-navfaktor-logo
search
Istraživanje
Naučnici napokon saznali što je zapravo čudovište iz Loch Nessa?
Analiza uzoraka isključila je prisutnost velikih životinja i to je loša vijest za sve one koji vjeruju u Nessie
05.09.2019. u 19:37
get url
text

Misterija čudovišta iz Loch Nessa možda je napokon riješena. Na rješavanju misterije posljednjih su mjeseci radili naučnici iz Novog Zelanda koji su izolirali DNK iz vode, a rezultati su pokazali da u jezeru, naravno, ne živi nikakvo čudovište niti vanzemaljsko biće.

Analiza uzoraka isključila je prisutnost velikih životinja i to je loša vijest za sve one koji vjeruju u Nessie. Izgleda da je u pitanju samo neka velika riba.

Prof Neil Gemmell, genetičar s Novog Zelanda sa Univerziteta u Otagu koji vodi istraživanje, rekao je za BBC: "Ljudi vole misterije, iskoristili smo nauku da bismo dodali još jedno poglavlje mistike Loch Nessa. Izgleda da je Nessie samo velika jegulja".

Naučnici, naime, odbacuju vjerovanja da u jezeru u Škotskoj postoje somovi ili morski psi, a pronašli su veliku količinu DNK jegulja.

- Postoji vrlo značajna količina DNK jegulja. Jegulje su u Loch Nessu vrlo velike, s DNK jegulja koji se nalazi na gotovo svim lokacijama uzoraka - ima ih puno. Naši podaci ne otkrivaju njihovu veličinu, ali sama količina materijala govori o tome da ne možemo odbaciti mogućnost da u Loch Nessu mogu biti divovske jegulje - rekao je Gemmell.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.