open-navfaktor-logo
search
Studija
Naučnici: Koronavirus možda već godinama hara među ljudima
Kako pandemija koronavirusa hara po cijelom svijetu uzrokujući sve veći broj žrtava, naučnici pokušavaju sa sigurnošću utvrditi odakle je tačno došao SARS-CoV-2.
30.03.2020. u 18:45
get url
text

Iako još nemaju sve odgovore, uključujući i to u kojem je trenutku prešao na nas sa životinja, najnovija analiza definitivno je potvrdila da se ne radi o virusu koji je namjerno stvoren u laboratoriji. 

Međutim, ova studija je također ponudila neke zanimljive uvide o mogućem porijeklu novog soja koronavirusa, piše Science Alert.

Jedan od scenarija sugerira da je virus možda već neko vrijeme neškodljivo kružio ljudskom populacijom prije nego što je mutirao i postao opasan za ljude te uzrokovao pandemiju.

- Moguće je da je prvobitna verzija virusa SARS-CoV-2 prešla na ljude stječući tokom vremena i tokom neotkrivenih prijenosa s čovjeka na čovjeka nove genomske osobine - piše u studiji tima iz SAD-a, Velike Britanije i Australije.

Stručnjaci su analizirali genske podatke dostupne iz SARS-CoV-2 i drugih sličnih koronavirusa i utvrdili da se neki dijelovi proteina virusa SARS-CoV-2 toliko efikasno vežu za ljudske stanice da su mogli nastati jedino prirodnim putem, a ne u laboratoriji.

S obzirom na to da nije nastao u laboratoriju, naučnici su istražili druge dvije održive hipoteze koje mogu objasniti njegov nastanak: a) virus je prošao prirodnu selekciju kod životinja, a zatim prešao na čovjeka i b) virus je prešao sa životinje na čovjeka, ali prvo je bio bezopasan, a zatim je kod ljudi prošao kroz prirodnu selekciju, odnosno promjenu genoma.

- Drugi scenarij je da je novi soj koronavirusa prešao sa životinja na ljude prije nego što je postao opasan - objasnio je direktor Nacionalnog instituta za zdravlje Francis Collins.

- Nakon toga je, kao rezultat postupnih evolucijskih promjena tokom godina ili možda desetljeća, virus postao sposoban širiti se s čovjeka na čovjeka i uzrokovati ozbiljnu bolest, često opasnu po život - dodao je.

Stručnjaci još ne znaju koja je od dvije hipoteze tačna i trebat će neko vrijeme te dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo kako je nastao ovaj virus i kada je postao opasan. U međuvremenu, znamo da nije nastao u laboratoriju i da su neke od najučinkovitijih metoda zaštite redovito pranje ruku i izbjegavanje kontakata s drugim ljudima.

Studija naziva The proximal origin of SARS-CoV-2 objavljena je u časopisu Nature Medicine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.