open-navfaktor-logo
search
Vanzemaljski život
Naučnici koriste pomračenje Mjeseca kao ogledalo za proučavanje Zemlje
Astronomi su koristili Mjesec kao ogledalo za proučavanje Zemlje tokom pomračenja Mjeseca, simulirajući kako naučnici mogu tražiti znakove vanzemaljskog života.
07.08.2020. u 12:40
get url
text
Mjesec-Huble

U jednoj studiji naučnici koji su koristili NASA Evropsku svemirsku agenciju Hubble svemirski teleskop otkrili su ozon u Zemljinoj atmosferi za vrijeme pomračenja Mjeseca 20. i 21. januara 2019. godine. Ali to su učinili indirektno, hvatajući svjetlost koja je odbijala mjesec nakon što je prošao kroz Zemljinu atmosferu. 

- Pronalazak ozona značajan je jer je fotohemijski nusprodukt molekularnog kisika, koji je i sam nusprodukt života - kaže Allison Youngblood iz Laboratorija za atmosferu i svemirsku fiziku u Boulderu, Colorado, vodeća istraživačica Hubbleovih promatranja, stoji u izjavi NASA-e. 

Stoga bi studija mogla poslužiti kao dokazno sredstvo, pomažući istraživačima da oblikuju tragove života oko egzoplaneta, rekli su članovi tima.

- Jedan od glavnih ciljeva NASA-e je identificirati planete koji bi mogli podržati život. Kako bi izgledali s tehnikama koje astronomi imaju na raspolaganju za karakterizaciju atmosfere egzoplaneta? Zato je važno razviti modele Zemljinog spektra kao predložak za kategorizaciju atmosfere na ekstrasolarnim planetima - pojasnila je Youngblood. 

Ozon također pomaže u zaštiti života na Zemlji, apsorbirajući oštećujuće ultraljubičasto zračenje. Nedavna opažanja označavaju prvi put da je pomračenje Mjeseca zabilježeno na ultraljubičastim valnim dužinama iz svemirskog teleskopa, rekli su istraživači.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.