open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Naučnici dokazali: Za zdravlje srca najbolje je vježbati u ovo doba dana
Vježbanje između osam i 11 sati povezano je s najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, prema novoj studiji u kojoj je učestvovalo više od 86.000 ispitanika.
28.11.2022. u 08:47
get url
text

U poređenju s pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, oni koji su bili najaktivniji ujutru između osam i 11 sati imali su 11 do 16 posto manji rizik od razvoja koronarne bolesti srca.

Kod žena je rizik smanjen za 22 do 24 posto, prenosi portal Medical News Today.

Kod osoba koje su se opredijelile da vježbaju u jutarnjim satima zabilježen je 17 posto manji rizik od razvoja moždanog udara, a kod žena taj postotak je bio 35 posto.

- Poznato je da je vežbanje dobro za srce, a naša studija pokazuje da je jutarnja aktivnost najkorisnija za to. Rezultati su posebno izraženi kod žena, a odnose se i na ranoranioce i noćne sove - kazala je jedna od autorica studije Gali Albalak sa Medicinskog univerzitetskog centra u Leidenu u Nizozemskoj.

Svi učesnici studije, njih 86.000, imali su između 42 i 78 godina, prosijek je bio 62 godine.

Na početku istraživanja nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, ali su u prosjeku bili gojazni.

Njihova fizička aktivnost je praćena svaki dan od februara 2013. do 2015. godine pomoću monitora na zglobu.

Naučnici su ih zatim pratili šest do osam godina, sve do njihovog prvog prijema u bolnicu ili smrti povezane sa srčanim oboljenjima ili moždanim udarom.

U tom periodu skoro 3.000 njih je dobilo koronarnu bolest, a skoro 800 njih je doživjelo moždani udar.

Kod ispitanika koji su bili fizički aktivni između osam i 11 sati ujutru, uočen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.

- Ovo je opservaciona studija, pa ne možemo objasniti zašto je veza izraženija kod žena. Rezultati našeg istraživanja su dodatni dokaz zdravstvene koristi fizičke aktivnosti i ukazuju da je jutarnja aktivnost, posebno ako je kasnojutarnja, najkorisnija - rekla je Albalak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.