Profesorica Sarah Gilbert rekla je da treba uložiti više sredstava u pripravnost na pandemiju kako bi se sačuvao ostvareni napredak. Također je upozorila da bi vakcine mogle biti manje učinkovite protiv omikron soja i da bi ljudi trebali biti oprezni dok se ne sazna više o tome.

- Ovo neće biti posljednji put da virus prijeti našim životima. Sljedeći virus mogao bi biti gori. Mogao bi biti zarazniji, smrtonosniji ili oboje. Ne možemo dopustiti da ponovno polazimo kroz sve što smo prošli i da onda otkrijemo kako ogromni ekonomski gubici koje smo pretrpjeli znače da još nema sredstava za pripravnost na pandemiju. Napredak koji smo napravili i znanje koje smo stekli ne smiju biti izgubljeni - rekla je Gilbert.

Govoreći o omikron soju, rekla je da njegov protein šiljak sadrži mutacije za koje se zna da povećavaju prenosivost virusa:

- No, postoje dodatne promjene koje mogu značiti da antitijela izazvana vakcinama ili infekcijom drugim sojevima mogu biti manje učinkovita u prevenciji infekcije omikronom. Dok ne saznamo više, trebali bismo biti oprezni i poduzeti korake da usporimo širenje ove nove varijante. 

Međutim, Gilbert je rekla da smanjena zaštita od infekcije i blage bolesti ne mora nužno značiti smanjenu zaštitu od teških bolesti i smrti. Također je pozvala da brzi napredak u isporuci vakcina i lijekova tokom pandemije postane norma.

- Nema razloga da se ne razvije univerzalni lijek protiv gripe kako bi se uklonila ova prijetnja - naglašava Gilbert.