navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istraživači uzbuđeni

Naučna ekspedicija na planini Agri pronašla drevnu vrstu leptira

Leptir Euphydryas iduna vrsta je koja datira još od posljednjeg ledenog doba

Objavljeno: 22.09.2019. u 14:00
get url
text

Jedna od najstarijih vrsta leptira plijeni svojim gracioznim izgledom već 12.000 godina, a uskoro bi se mogla naći na spisku ugroženih vrsta na Zemlji.

Leptir Euphydryas iduna vrsta je koja datira još od posljednjeg ledenog doba, a na turskoj planini Agri prvi put je otkrivena prije pet decenija.

Ta vrsta leptira uglavnom obitava u Skandinaviji, a nedavno je ponovo snimljena na turskoj planini i to na nadmorskoj visini od 4.000 metara.

Eksperti Duleyman Eksioglu i Emir Yogurtcuoglu su tokom trodnevne naučne ekspedicije pronašli misterioznu vrstu leptira i prikupili važne podatke za dalje istraživanje njihovog života i habitata.

Dugogodišnji ekspert i borac za zaštitu okoliša Eksioglu je kazao da je posebno motiviran da istražuje o gracioznoj vrsti leptira o kojoj svijet zna izuzetno malo.

- Našli smo leptire na nadmorskoj visini iznad 3.800 metara i fotografirali ih. Bio je to čas uspjeha za nas. Bio je to nevjerovatan doživljaj. Napravili smo dobre fotografije - kazao je Eksioglu.

On je kazao kako ta drevna vrsta leptira dolazi sa sjevera Evrope, a da se na planini Agri nastanila topljenjem leta u posljednjem ledenom dobu koje se dogodilo prije 12.000 godina.

- To je leptir koji voli ekstremno hladne klime. Došao je tu na Agri i nema kuda otići. Može nam poslužiti i za buduća istraživanja o globalnom zatopljavanju - kazao je Eksioglu.

I naučnik Yogutcuoglu je kazao da je nevjerovatan osjećaj imao prilikom susreta sa drevnom vrstom leptira.

- Uzbuđen sam što sam učesnik ekspedicije koja je ponovo pronašla tu vrstu. Na bijelim krilima ima graciozne crvene, smeđe i crne dezene - kazao je Yurtcuoglu.