open-navfaktor-logo
search
Brzi odgovor
NATO: Sjajno je vidjeti američke trupe u BiH
U sjedištu NATO-a u BiH s oduševljenjem su dočekali vijest o dolasku američkih vojnika na vježbu "Brzi odgovor" koju će realizovati zajedno sa Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
16.05.2021. u 10:01
get url
text

Istakli su da je sjajno vidjeti američke trupe kako stižu na vježbu s Ministarstvom odbrane BiH.

- Rad i obuka sa našim saveznicima povećava našu sposobnost zajedničkog rada kako bismo odgovorili na sigurnosne izazove i pomogli da građani BiH budu sigurni - saopćili su na Twitteru iz NATO-a u BiH povodom jučerašnjeg dolaska američkih vojnika na sarajevski aerodrom.

U Sarajevo je jučer stigao dio američkih vojnika koji će učestvovati u vježbi "Brzi odgovor 21" na poligonima Manjače i Glamoča te kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle. Dio ljudstva i opreme već ranije je stigao u našu zemlju.

Planirano je da vježba "Brzi odgovor 21" bude održana od 17. maja do 2. juna. Vježbu "Brzi odgovor 21" Predsjedništvo BiH je odobrilo u februaru 2020. godine. Ona je dio velike multinacionalne vježbe "Branilac Evrope 21/Defender Europe 21" koju Zapovjedništvo OS SAD-a za Europu i Afriku provodi povezujući četiri različite vježbe na evropskom tlu. Radi se o ukupno oko 28.000 sudionika u četiri povezane vježbe, koje će se održati na 31 vojnom poligonu u 12 država, uz sudjelovanje oružanih snaga iz ukupno 27 zemalјa.

U vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.