open-navfaktor-logo
search
Potpisnica i BiH
NATO sazvao sjednicu zbog Trumpove najave o povlačenju iz Sporazuma o otvorenom nebu
Sjevernoatlantski savez (NATO) danas će zasjedati zbog najave američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju SAD-a iz Sporazuma o otvorenom nebu.
22.05.2020. u 11:18
get url
text

Neimenovani zvaničnik NATO-a za AA je kazao da su sve članice saveza da sporazumi o kontroli naoružavanja i vojnih aktivnosti u značajnoj mjeri doprinose sigurnosti unutar saveza.

Isti izvor je kazao da će o budućnosti Sporazuma o otvorenom nebu danas raspravljati Vijeće Sjevernoatlantskog saveza sačinjeno od stalnih izaslanika članica te organizacije.

Lideri NATO-a su na samitu 2018. godine izazili zabrinutost zbog toga što Rusija samo parcijalno implementira Sporazum o otvorenom nebu, a američki predsjednik Trump nedavno je kazao da će se SAD povući iz tog sporazuma sve dok Rusija ne počne da ga u potpunosti implementira.

Sporazum o otvorenom nebu sklopljen je 1992. godine, a na snagu je stupio deset godina kasnije. Među 34 potpisnice su i Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

Tim sporazumom se uspostavlja program nenaoružanih letova zračnog nadzora nad teritorijem članica. Ugovor je osmišljen da poboljša međusobno razumijevanje i povjerenje pružajući svim članicama direktnu ulogu u prikupljanju podataka o vojnim silama i aktivnostima koje ih se tiču.

Sporazum o otvoreno nebo jedan je od najopsežnijih međunarodnih pokušaja za promociju otvorenosti i transparentnosti vojnih snaga i aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.