open-navfaktor-logo
search
Podrška
NATO prikuplja 500.000 eura za borbu BiH protiv COVID-19
Predstavnici Misije Bosne i Hercegovine pri Glavnom sjedištu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) u Briselu, na čelu s ambasadorom BiH pri NATO-u Mitrom Kujundžićem, intenzivno održavaju sastanke s nadležnim predstavnicima NATO-a, po pitanju Programa reformi BiH i Procesa planiranja i revizije (PARP).  
05.10.2020. u 15:33
get url
text

Na nedavnom sastanku u Briselu, na kojem su u ime Glavnog sjedišta Saveza (NATO HQ) sudjelovali, pomoćnik glavnog tajnika NATO-a za operacije John Manza, direktor za odbrambene institucije i izgradnju kapaciteta Marc Di Paolo i desk-oficir za BiH u NATO-u Rohan Maxwell, Misija BiH je informirana da je u okviru NATO-a oformljena fondacija za borbu protiv pandemije COVID-19 za BiH, u iznosu 500.000 eura. Operacionalizacija ovog novca za BiH očekuje se uskoro, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Također, predstavnici Misije BiH pri NATO-u su upoznati da je u završnoj fazi definiranje modaliteta i za povjerenički fond kojeg NATO uspostavlja za pitanja iz domena malog i lakog naoružanja (SALW).

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a pokazao je zanimanje za dostignuća u reformi odbrane BiH te planove modernizacije Oružanih snaga BiH. Manza je posebno pohvalio MO i OS BiH za uspješan proces izgradnje integriteta u oružanim snagama, kao i sudjelovanje OS BiH u misiji potpore miru "Odlučna podrška" u Afganistanu.

Po pitanju novog pristupa "jedan partner-jedan plan", Manza je naglasio da u tome za BiH neće biti izmjena. Kao i do sada, odnosi BiH i NATO-a zasnivat će se na Programu reforme BiH, kao krovnog strateško-političkog dokumenta, koji će biti direktno povezan sa PARP-om i programima koji izravno proističu iz njega. 

Predstavnici Misije BiH pri NATO-u, također su razgovarali i s pomoćnicom glavnog tajnika NATO-a Bettinom Cadenbach. Ona je pokazala posebno zanimanje za formiranje Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH. Istaknula je važnost da se čim prije dostave informacije o razini provedbe Programa reformi BiH za 2020. godinu. U tom kontekstu, Cadenbachovu je posebno zanimalo kada bi Bosna i Hercegovina mogla dostaviti naredni ovakav program za 2021. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.