open-navfaktor-logo
search
Smirivanje tenzija
NATO poziva Iran da se suzdrži od daljnjeg nasilja
Prema našim procjenama, možemo potvrditi da nije bilo žrtava među onima koji su bili u NATO-ovoj misiji u Iraku, rečeno je Feni iz sjedišta NATO-a u Briselu
08.01.2020. u 14:01
get url
text

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg osudio je iranske raketne napade na američke i koalicijske snage u Iraku. NATO poziva Iran da se suzdrži od daljnjeg nasilja. Saveznici nastavljaju saradnju i dalje su posvećeni svojoj misiji za obuku u Iraku, rečeno je za Fenu iz sjedišta NATO-a u Briselu.  

- Prema našim procjenama, možemo potvrditi da nije bilo žrtava među onima koji su bili u NATO-ovoj misiji u Iraku. Poduzimamo sve mjere predostrožnosti kako bismo zaštitili svoje ljude i pratimo situaciju pažljivo.

Sigurnost našeg osoblja je najvažnija u svemu što radimo. Privremeno smo obustavili aktivnosti na terenu. To uključuje privremeno premještanje određenog osoblja na različite lokacije u Iraku i izvan njega – odgovoreno je Feni.  

NATO zadržava svoju prisutnost u Iraku i ostaju u bliskom kontaktu s iračkim vlastima.

Generealni sekretar NATO-a razgovarao je jučer s iračkim premijerom Adilom Abdul-Mahdijem i ponovio snažnu predanost NATO-a u borbi protiv terorizma.

- Spremni smo nastaviti s usavršavanjem i izgradnjom kapaciteta kada to situacija dozvoli. Da bismo zaštitili sigurnost svog osoblja na terenu, ne možemo ulaziti u pojedinosti o radu - rečeno je Feni iz sjedišta NATO-a u Briselu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.