open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Briselu
NATO poziva Assadov režim da zaustavi napade u Idlibu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, kojeg podržava Rusija, da zaustavi sve napade koji uzimaju živote nevinih ljudi.
12.02.2020. u 21:37
get url
text

Nakon prvog dijela sastanka ministara odbrane NATO-a, koji je na dva dana u Briselu okupio ministre odbrane 29 država članica te institucije, Stoltenberg je govorio o povećanim tenzijama u sirijskom Idlibu, zoni deeskalacije. 

-Na dnevnom redu današnjeg sastanka bila je situacija u Idlibu. Ono što sada vidimo (u regionu) rezultat je brutalnog nasilja, ekstremnih napada na nevine civile i bombardovanja civilnih ciljeva bez diskriminacije. To osuđujemo jer to nije prihvatljivo - rekao je Stoltenberg.

Pozvao je Assadov režim da zaustavi sve napade koji uzimaju nevine živote. Stoltenberg je rekao da je izuzetno zabrinut zbog situacije u Idlibu.  Stoltenberg je kazao i da su se danas ministri odbrane NATO-a načelno dogovorili o produženju iračke misije za obuku.

Navodeći da je u prvom planu NATO-a preuzimanje nekih aktivnosti obuke koalicije u borbi protiv terorističke organizacije ISIS te da su razgovarali i šta se može uraditi pored ovog prvog koraka. Stoltenberg je rekao i da se NATO u Iraku nalazi na poziv vlade Bagdada i da će tamo ostati sve dok oni budu htjeli. 

Generalni sekretar je napomenuo da se razgovaralo i o tome što bi saveznici mogli učiniti u širem planu na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. NATO je odlučio poslati vojnog savjetnika u Irak na zahtjev bagdadske vlade u julu 2018. godine. U sklopu Misije NATO-a u Iraku, čije je sjedište u Bagdadu i koja ne sudjeluje u akcijama, ima oko 500 vojnih savjetnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.