open-navfaktor-logo
search
Svečana primopredaja
NATO Ministarstvu odbrane BiH donirao tri izolacijske komore negativnog pritiska
Svečana ceremonija primopredaje tri izolacijske komore negativnog pritiska, IsoArk N-36-2 Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koje je NATO Trust Fond donirao Ministarstvu odbrane BiH, održana je u kasarni Rajlovac kod Sarajeva.
08.07.2021. u 13:40
get url
text

Zajedničkoj ceremoniji prisustvovali su pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović sa saradnicima, zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadir Olcay Denizer, vojni ataše SAD u BiH, pukovnik Michael Tarquinto, vojni ataše Češke Republike pukovnik Radomir Kuzma, te predstavnici Oružanih snaga BiH.

Izolacijska komora IsoArk N-36-2 idealno je privremeno rješenje za brzu izolaciju osobe ili predmeta koji se smatra da je kontaminiran uzročnicima infekcije prije nego se premjeste u izolirano područje ili do konačnog liječenja. Izolacijska komora opremljena je vlastitim sistemom filtracije zraka pod negativnim pritiskom kako bi se osigurala maksimalna zaštita i operativna sigurnost.

Zamjenik komandanta NATO štaba u Sarajevu brigadir Olcay Denizer ovim povodom kazao je da je pandemija COVID-19 svima nama donijela lekcije iz kojih treba da učimo, te pokazala koliko su nam potrebne što bolje medicinske usluge.

- Pandemija još uvijek nije zaustavljena, zbog toga mi ne možemo da odgađamo jačanje naših kapaciteta da bi što spremnije dočekali buduće izazove. Ovo je fantastičan primjer šta NATO u realnom smislu predstavlja, a to su kooperacija, prijateljstvo i izgradnja saradnje. Ja sam veoma ponosan što sam danas tu ispred NATO-a da predam ovu opremu autoritetima u BiH - zaključio je Denizer.

Pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović istakao je da u ovim teškim vremenima tokom pandemije virusa COVID-19, NATO saveznici pokazuju svoju iskrenu posvećenost Bosni i Hercegovini i njenim Oružanim snagama, te posvećenost za potrebe stanovništva.

Šajinović je iskoristio priliku da se još jednom zahvali NATO štabu u Sarajevu bez čije pomoći ova donacija ne bi bila realizirana, a posebno Republici Češkoj, Kraljevini Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u koji su preko NATO Trust fonda podržali ovu donaciju i time dali svoj doprinos efikasnijem odgovoru Bosne i Hercegovine na ovaj veliki i svima nama zajednički izazov, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.