VEZANI TEKST - Putin: Moskva postavlja taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju

Portparolka NATO-a Oana Lungescu izjavila je da je ruska retorika opasna i neodgovorna.

- NATO je u pripravnosti. Pomno pratimo situaciju. Nismo vidjeli nikakvu promjenu u nuklearnom stavu Rusije koja bi zahtijevala da mi promijenimo naše stajalište - rekla je.

Istakla je da su izjave Rusije o NATO-ovom raspoređivanju nuklearnog oružja pogrešne, naglasivši da se saveznici iz NATO-a pridržavaju međunarodnih obaveza.

- Rusija je više puta prekršila obaveze o kontroli naoružanja, suspendujući učešće u novom sporazumu START. Rusija mora odmah da ispoštuje obaveze - rekla je Lungescu.

Visoki predstavnik EU za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Josep Borrell također je reagovao na društvenim mrežama na ruske izjave o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja.

- Raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji predstavlja neodgovornu eskalaciju tenzija i prijetnju evropskoj sigurnosti. Bjelorusija to još uvijek može zaustaviti. Ovo je njena vlastita odluka. EU je spremna odgovoriti dodatnim mjerama - rekao je Borrell.

U potezu koji će sigurno podstaknuti tenzije u ratom razorenoj Ukrajini i njenim zapadnim saveznicima, Rusija će završiti izgradnju specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje u susjednoj Bjelorusiji, izjavio je u subotu ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Rusija je već predala Bjelorusiji kompleks Iskander, koji može skladištiti nuklearno oružje - rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu Rossiya-24.

VEZANI TEKST - Putin suspendirao sporazum sa SAD-om o nuklearnom naoružanju

Prema Putinovim riječima, njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko dugo je postavljao pitanje raspoređivanja ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, koje tamo nije bilo od ranih 1990-ih, nakon pada SSSR-a.

Otkako je Rusija prije 13 mjeseci započela rat u susjednoj Ukrajini, zapadni lideri izražavaju zabrinutost da bi Moskva mogla sukob učiniti nuklearnim, često na osnovu izjava ruske strane po kojima Zapad smatra da su sve opcije na stolu.