Član pregovaračkog tima Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS Admir Šuvalić kaže da su pregovori i dalje u zastoju zbog toga što Sindikat i Vlada KS nemaju iste stavove po pitanju povećanja plaća. 

- Naše zahtjeve za povećanje plaća smo argumentovali. Nastavnicima u drugim kantonima u srednjim školama plaće su veće nego u Kantonu Sarajevo, što nikada do sada nije bio slučaj. Drugi razlog je taj što smatramo da su ogromne razlike između plaća nastavnika u srednjim školama i profesora na fakultetima. Potlačeni smo i imamo više nego duplo manje plaće - kazao je Šuvalić za Faktor. 

VEZANI TEKST - Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture KS: Zastoj u pregovorima s Vladom KS
 

Pozvao je Vladu KS da razmotri argumente Sindikata, te poveća svoju ponudu za povećanje plaća nastavnicima u srednjim školama.

Ukoliko dođe do toga da Vlada KS definitivno ne prihvati prijedlog Sindikata, Šuvalić ističe da će se okrenuti drugim vidovima sindikalne borbe u vidu protesta ili štrajka.

Natezanje Vlade KS i Sindikata dolazi pred početak školske godine, te svakako da bi istrajnost Vlade KS da povećanje plaća ograniči na sedam posto moglo stvoriti probleme već na početku školske godine.