open-navfaktor-logo
search
Kontaktirala sa kolegama
Nastavnica u osnovnoj školi u Sarajevu pozitivna na COVID-19; Krivić: Niko od ostalih uposlenika ne osjeća simptome
Nastavnica predmetne nastave u sarajevskoj osnovnoj školi "Umihana Čuvidina" pozitivna je na testu na COVID-19.
27.08.2020. u 16:46
get url
text

Ovu informaciju potvrdio nam je Anis Krivić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, dodajući da ga je sa tim upoznala direktorica škole Amela Kazazić.

- Nadležni epidemiolog je upoznat sa tim i nastavnica je upućena na kućnu izolaciju. Ona je provela određeno vrijeme sa kolegama, ali svi oni su poštivali epidemiološke mjere, a to znači da su nosili maske i držali distancu. Niko od kolega zaražene nastavnica u ovom trenutku ne osjeća simptome. Nadležni epidemiolog će upravi škole dati dalje upute - na koji način će se ponašati u novonastaloj situaciji – pojasnio je Krivić.

Budući da je u ovom trenutku samo jedna nastavnica zaražena, Krivić je istakao da neće biti problem da i u ovoj školi nastava počne 1. septembra, kako je to ranije dogovoreno.

- Ukoliko bi više nastavnika bilo upućeno u izolaciju, to bi utjecalo na promjenu modela nastave. Također, to ne bi nužno moralo da znači, budući da smo organizirali i online nastavu. Ne kažem da bi zaraženi nastavnici trebali raditi, ali dalje promjene zavise od toga kako će se situacija odvijati - kazao je Krivić.

S obzirom da je do početka nove školske godine ostalo još nekoliko dana, ministar navodi kako su već sve škole dobile sapune, dezinfekcijska sredstva, maske, a školama su pućena i dodatna finansijska sredstva.

- Moramo biti spremni na ovakve situacije, a ono što smo u tom smjeru uradili jeste da smo od Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo dobili protokol na koji način će nastavnici postupati ukoliko bi se tako nešto desilo. U ovom trenutku važno je da svi ostanu odgovorni, poštuju epidemiološke mjere i sve ono što im je upućeno od strane Ministarstva – naglasio je Krivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.