open-navfaktor-logo
search
Mostar
Nastavljeno uklanjanje nestabilnih dijelova na razrušenom objektu čuvene "Name"
Radovi na uklanjanje nestabilnih dijelova zgrade bivše općine Mostar, poznatije kao "Nama" ili "Zema", nastavljeni su danas nakon zastoja.
29.01.2020. u 18:49
get url
text

Nažalost, neće biti obnovljena, ali više neće ni predstavljati opasnost za pješake, saobraćaj i susjedne građevine.

Bit će uklonjeni nestabilni dijelovi objekta i ojačat će se konstrukcija.

Zgrada je u ratu u potpunosti stradala. Krovne konstrukcije su potpuno urušene kao i stropovi svih spratova. Veziva kamenih zidova su propala, a veliki dijelovi zidova su urušeni.

Objekt u ovakvom stanju predstavlja veliku opasnost.

Kako smo se mogli uvjeriti na licu mjesta, radnici angažovanog preduzeća "Građevinar-Fajić", započeli su uklanjanje nestabilnih dijelova teškom mehanizacijom.

- Sve do sada rađeno je ručno. U prvoj fazi, osim uklanjanja nestabilnih dijelova, trebala bi se izvršiti konzervacija i konstruktivno ojačanje ostataka građevine. S obzirom na to da se radi s bočne strane, nije bilo potrebe za zauzimanjem Titove ulice za radilište, što će druga faza radova, zahtijevati radi sigurnosti - kazao je Miralem Fajić, direktor Agencije "Stari grad".

Radovi se izvode po rješenju Federalnog ministarstva prostornog uređenja, a za izvođenje prve faze radova koji su započeli početkom novembra, rok je 60 dana.

Od vremenski uvjeta, dodaje Fajić, zavisi završetak radova prve faze.

- Znate da je novembar bio dosta kišovit. Zimski period su vrlo nezahvalni za ovakve radove. Zatim je bio i zemljotres, a u tom trenutku radnici su se našli na skeli. Jedno vrijeme nakon toga nisu radili zbog podrhtavanja tla. Oprezno se pristupilo nastavku radova – dodao je Fajić, pojašnjavajući zastoje u radovima.

Ugovorom koji je Agencija Stari grad Mostar potpisala sa Izvođačem Građevinar Fajić d.o.o. Mostar obuhvaćen je dio projektiranih radova u vrijednosti od 144.535,95 KM, koji se odnose na pripremne i radove djelomičnog pažljivog uklanjanja nestabilnih dijelova konstrukcije prema usvojenom programu koji je podnio Izvođač radova.

Finansijska sredstva osigurao je Grad Mostar u budžetu za 2019. godinu. Nastavak druge faze može se očekivati usvajanjem budžeta za 2020, ali naravno nakon prijema radova prve faze. Procijenjena projektna vrijednost svih radova iznosi ukupno 451.000 KM.

Podsjetimo, na ovom mjestu, u nekom od planova bila je i izgradnja podzemne garaže, za što je urađen i idejni projekt, no cijela priča ostala je na ideji.

Među ruševinama u užoj jezgri Mostara još je veliki broj građevina kulturno-historijskog naslijeđa.

Tako samo u nekadašnjoj Titovoj ima desetak takozvanih kapitalnih objekata, napravljenih prvobitno u vrijeme uprave Austro-Ugarske monarhije u BiH, koje su u ratu potpuno uništene i danas predstavljaju opasnost za prolaznike i saobraćaj, a i okupljalište su narkomana i beskućnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.