Trolejbusi iz Bjelorusije voze na linijama Otoka - Trg Austrije i Dobrinja - Trg Austrije, a jedan od njih u petak je zbog kvara stao u sarajevskom naselju Mojmilo. Iako iz ministarstva saobraćaja i GRAS-a tvrde da je to jedini kvar na novim vozilima, istina je potpuno drugačija. Naime, postoje određeni problemi i na drugim trolejbusima.

- Trolejbus koji je imao kvar od tada više ne vozi putnike. On vozi samo reda radi, da bi se moglo reći da je svih pet u funkciji. Također, jedan trolejbus se nekoliko puta gasi kada se napuni putnicima – kaže naš izvor iz GRAS-a.

U svojim javnim istupima nadležni za ovo preduzeće ističu da je, pak, sve u savršenom redu.

- U petak smo pustili pet trolejbusa i do 6. juna oni će raditi test vožnje na linijama Dobrinja - Dom Armije i Otoka prema Pionirskoj dolini. Imali smo neobičnu situaciju koja je, da nisam uključen i da ne znam sve detalje, da sam samo pratio medije, rekao bih Bog zna šta da se desilo. Desila se jedna nejasnoća softverska. Vozila su osigurana i ona su pod garancijom, tako da je procijenjeno, pošto je depo blizu, da se stane i da se trolejbus prebaci do depoa. Da se uradi dijagnostika i da se vrati u promet. Uspješno je riješen taj softverski izazov. Nema nikakvih problema i sva vozila voze. Nijedan od ovih pet trolejbusa koji voze sarajevskim ulicama nije plaćen. Tek je u proceduri plaćanje za ovih 5 trolejbusa, tako da mi nikome ništa nismo platili. Plaćamo tek po ugovoru kada se napravi prijem i kada se puste vozila. Kada se plati ovih pet, onda dolaze ostali – rekao je Adnan Šteta prilikom gostovanja u emisiji Polis na TVSA u ponedjeljak, 23. maja.

Informaciju o problemima sa novim trolejbusima pokušali smo provjeriti u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i GRAS-u, ali nismo dobili odgovore.