open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Nastavlja se vakcinacija AstraZenecom u Federaciji BiH
Odbor za koordinaciju provedbe Plana vakcinacije protiv Covida-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine donio je odluku o nastavku vakcinacije vakcinom AstraZeneca/COVISHIELD u Federaciji BiH.
18.03.2021. u 20:07
get url
text

Ova odluka je donesena nakon što je Komitet za sigurnost Evropske agencije za lijekove na današnjoj sjednici razmatrao informacije o prijavljenim slučajevima tromboembolije zabilježene u nekoliko zemalja Evropske unije nakon vakcinacije vakcinom AstraZeneca i potvrdio da su benefiti vakcine u borbi protiv Covida-19 (koja sama rezultira problemima zgrušavanja i može biti fatalna) višestruko veći od rizika od rijetkih nuspojava.

U Federaciji BiH do sada nije prijavljena nijedna teža neželjena reakcija nakon primjene vakcine  AstraZeneca/COVISHIELD.

Pandemija Covid-19 je globalna kriza s razarajućim zdravstvenim, društvenim i ekonomskim učinkom. Vakcine protiv Covida-19 će doprinijeti zaštiti od obolijevanja, naročito zdravstvenih djelatnika i drugih ranjivih grupa, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.