open-navfaktor-logo
search
Univerzitet u Tuzli
Nastavlja se trend smanjenja upisanih studenata
Iako je na fakultetima sve manje studenata, vlasti zajedno sa menadžmentom Univerziteta razmišljaju o otvaranju novih studijskih odsjeka
01.10.2018. u 11:07
get url
text

U Univerzitetskoj dvorani u Tuzli danas je upriličena svečanost povodom početka nove akademske godine i početka akademskog školovanja za 1.410 novih studenata na 12 fakulteta i Akademiji dramskih umjetnosti, javlja Anadolu Agency (AA). 

Trend smanjenja broja novoupisanih studenata, koji je u značajnoj mjeri izražen posljednjih godina, nastavio se i u 2018/2019. akademskoj godini. 

-U odnosu na prošlu godinu imamo blagi pad (prošle godine je upisano 1.600 studenata, op.a), kao i prethodnih godina i to je nešto što smo očekivali. Takva je situacija i na drugim univerzitetima u našoj zemlji i u okruženju - navela je rektorica UNTZ Nermina Hadžigrahić. 

I iz Vlade Tuzlanskog kantona navode da je bio očekivan manji broj upisanih studenata, jer je ista situacija sa upisanim učenicima u osnovne i srednje škole. 

No, dok je broj studenata iz godine u godinu sve manji, slobodnih mjesta na fakultetima ima i poslije trećeg upisnog roka, a i studenti viših godina napuštaju fakultete, vlasti razmišljaju o otvaranju novih studijskih programa.

Prošle je godine uvedeno pet novih odsjeka, a prema riječima Jakuba Suljkanovića, premijera TK-a u izradi je elaborat za pokretanje poljoprivrednog fakulteta. 

-Pokušat ćemo poduzeti korake u smislu da zajedno sa menadžmentom Univerziteta osmislimo nove studijske odsjeke kako bismo studente više približili tržištu rada i potrebama tržišta rada. Posredstvom Ministarstva obrazovanja i nauke kroz razne vidove stipendija i studentskih kredita pokušat ćemo ih animirati da upisuju ono što tržištu treba. Naravno, i profesori trebaju shvatiti da oni nisu ciljna grupa, nego su ciljna grupa studenti. Očekujem da će neki odsjeci biti ugašeni - navodi Suljkanović. 

 Rektorica Hadžigrahić smatra da zatvaranje pojedinih odsjeka ili fakulteta nije rješenje, nego ističe da je u slučaju otvaranja novih odsjeka, dobra ideja moratorij, odnosno ne upisivanje studenata na neke odsjeke određeno vrijeme. 

I dok se Univerzitet i vlast bore za svakog studenta, brucoši se nadaju da će u predviđenim rokovima uspjeti završiti sve svoje obaveze. 

Lamija Alić iz Tešnja brucošica je Ekonomskog fakulteta, koji je, navodi, bio nastavak obrazovanja nakon završetka Srednje ekonomske škole. 

-Očekujem da ću na fakultetu steći neophodna znanja koja su mi potrebna za vrstu posla kojim ću se baviti, a kao svaki student, nadam se da ću naći posao u svojoj struci - kazala je Alić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.