open-navfaktor-logo
search
Vanredno stanje
Nastavlja se potraga za nalogodavcima: Strani plaćenici ubice predsjednika Haitija
Među naoružanim plaćenicima koji su ubili haićanskog predsjednika Jovenela Moisea bilo je 26 Kolumbijaca i dvojica Amerikanaca sa Haitija, saopćile su vlasti, dok se nastavlja potraga za glavnim organizatorima ubistva.
09.07.2021. u 08:04
get url
text

Prema službenom saopćenju, Moisea (53) je u srijedu rano ujutro u njegovoj kući ubila grupa stranih, uvježbanih ubica što je izazvalo metež u toj siromašnoj državi u kojoj vladaju političke podjele, glad i rašireno nasilje.

Kolumbijski ministar odbrane Diego Molano rekao je da prvi rezultati istrage pokazuju da su Kolumbijci osumnjičeni za učešće u ubistvu penzionisani članovi oružanih snaga njegove zemlje te je obećao pomoć u istrazi na Haitiju.

Policija je osobe za koje se sumnja da su počinile ubistvo u srijedu pratila do kuće u blizini mjesta zločina u Petionvilleu, sjevernom predgrađu glavnoga grada Port-au-Princea. Nakon pucnjave koja je trajala do kasno u noć uhapšen je određeni broj osumnjičenih.

- Stranci su došli u našu zemlju ubiti predsjednika - rekao je Charles i dodao da je riječ o 26 Kolumbijaca i dvojici Amerikanaca sa Haitija.

Još nije poznat motiv ubistva.

Otkako je preuzeo dužnosti 2017. Moise je bio izložen masovnim protestima, prvenstveno zbog optužbi za korupciju i vođenje ekonomije, a nakon toga zbog jačanja njegove moći.

Navodi se da je tamošnji narod pomogao policiji pronaći osumnjičenike, ali je pozvao stanovnike milionskog grada da ne uzimaju pravdu u svoje ruke, piše Index.hr.

U srijedu je proglašeno dvosedmično vanredno stanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.