open-navfaktor-logo
search
BHANSA
Nastavlja se oporavak zračnog prometa, iduće godine moguć rast i do 10 posto
Obim zračnog prometa  u zračnom prostoru BiH je već u aprilu ove godine viši od onog koji je zabilježen u istom mjesecu 2019.godine, a  prema pokazateljima koje trenutno imamo očekuje se da će se takav trend zadržati i u ostatku godine, što su vrlodobre informacije, izjavio je direktor Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Davorin Primorac.
14.06.2022. u 12:30
get url
text

Ipak, on ističe da je oporavak zračnog prometa od pandemije COVID-19 u Europi bio nepredvidiv i da je išao prilično sporo. Glavni razlog su, dodaje, složene mjere i preduvjeti za ulazak u pojedine zemlje. Ipak, od juna 2021. primjetan je značajniji oporavak u obimu zračnog prometa, a pogotovo na jugoistočnom toku zračnog prometa kojem pripada BiH. Rat u Ukrajini nije značajnije utjecao na to.

- Oporavak zračnog prometa je, dakle, počeo u prošloj, a nastavio se u ovoj godini. U  prva dva mjeseca 2022. i dalje je bio vidljiv utjecaj pandemije, dok je značajniji oporavak primjetan od marta, prvenstveno kao posljedica liberalizacije protuepidemijskih mjera, koja je uticala i na dostupnost ranih sezonskih turističkih putovanja, navodi Primorac.

Rat u Ukrajini koji je počeo 24.02. ove godine je doveo do potpune suspenzije preleta preko Ukrajine, te polijetanja i slijetanja u Ukrajinu. Nadalje, velika većina evropskih zemalja je suspendirala ruske zračne kompanije. Međutim, obim zračnog prometa u i iz Ukrajine preko zračnog prostora BiH, nije bio veliki pa ni promjete ruta kao posljedica obilaženja zračnog prostora Ukrajine, nisu značajnije utjecale na intenzitet prometa u zračnom prostoru BiH. Kako pojašnjava Primorac, uglavnom riječ o tokovima koji su sjeverno od zračnog prostora BiH.

Prognoze zračnog prometa u narednim godinama su prilično povoljne prema Eurocontrol scenarijima za cijelu Europu.  

- Kada je o zračnom prostoru iznad BiH riječ, u narednoj godini se već prema baznom scenariju Eurocontrola očekuje 0,5 posto viši obim prometa nego u 2019., dok prema najpovoljnijem od tri razrađena scenarija moguće povećanje dostiže čak 10 posto. Mi priželjkujemo upravo ovakav razvoj situacije, ističe Primorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.