open-navfaktor-logo
search
Turska
Nastavlja se gradnja mosta "Canakkale 1915" koji će povezivati Evropu i Aziju
Uoči posjete ministra transporta i infrastrukture Turske Adila Karaismailoglua, fotoreporterske ekipe koje su otišle do tornja mosta "Canakkale 1915" na azijskoj strani, napravile su prelijepe snimke sa visine od 318 metara.
21.09.2021. u 10:35
get url
text

Medijske ekipe su jutros brodicama prebačene do lokacije kako bi snimili most.

Oko 80 reportera u dvije grupe liftovima su se popeli na toranj, te su s visine od 318 metara snimili i fotografisali most i dobili detaljnije informacije o radovima.

Očekuje se da će turski ministar prometa i infrastrukture Karaismailoglu posjetiti to područje i informisati se o radovima na mostu koji još traju.

Planirano je da sa svojim pratiocima pješači 4.608 metara do evropske strane kroz "mačiju stazu", koja je napravljena za izgradnju mosta na morskoj površini, a koju koriste radnici.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan u maju 2020. godine tokom obraćanja u povodu završetka prve faze gradnje mosta "Canakkale 1915", izjavio je da je gradnja mosta na Dardanelima višestoljetni san Turaka.

Most "Canakkale 1915" se gradi preko moreuza Canakkale, odnosno Dardanela, a riječ je o još jednom velikom infrastrukturnom projektu Turske.

Ovaj most bi trebao biti najduži tog tipa u svijetu. Most, koji je jedan od mnogih turskih megaprojekata, povezivat će na još jednoj tački Evropu i Aziju.

Most će biti dug 3.860 metara, odnosno duži od pet kilometara uključujući i vijadukte. Raspon između dva stuba bit će 2.023 metra, simbolično za obilježavanje 100. godišnjice Republike Turske 2023. godine.

Po završetku radova bit će most sa najdužim rasponom između betonskih nosača.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.