open-navfaktor-logo
search
Konstituirajuća
Nastavak sjednice Gradskog vijeća Mostara: Odlučuje se i o zahtjevu Inzka, ko će biti gradonačelnik
Nakon što u petak na konstituirajućoj sjednici Mostar nije dobio novog gradonačelnika, za danas je zakazan nastavak sjednice Gradskog vijeća Mostara na kojem se očekuje da će biti poznato ime gradonačelnika.  
10.02.2021. u 08:30
get url
text

Novi saziv Gradskog vijeća Mostara se u petak, 5. februara, okupio na svojoj prvoj sjednici, nakon lokalnih izbora koji su u Mostaru održani prvi put nakon 12 godina. Na sjednici je izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća, ali ne i novi gradonačelnik. U petak je obavljen prvi krug izbora za gradonačelnika, u kojem je ukupno 35 vijećnika biralo između tri kandidata, Irme Baralije (BH blok), Zlatka Guzina (Koalicija za Mostar) i Marija Kordića (HDZ BiH).

Kordić je dobio 14 glasova, Guzin osvojio 11, dok je Baralija dobila pet glasova, čime je eliminisana iz utrke za poziciju gradonačelnika. Sjednica je na kraju prekinuta zbog nedostatka kvoruma, nakon što su je napustili vijećnici Koalicije za Mostar. U međuvremenu su se oglasili iz Ureda visokog predstavnika u BiH navodeći da se prvi krug izbora za gradonačelnika Mostara treba ponoviti.

U pismu, koje je visoki šredstavnik Valentin Inzko uputio Gradskom vijeću i vijećnicima Grada Mostara, se ističe da procedura izbora mora biti tajna, a ne javna kako je to učinjeno prošle sedmice. S tim u vezi, Inzko je zatražio da se kompletna procedura ponovi, jer, kako je podvukao, glasanje u prvom krugu nije provedeno prema Statutu Grada Mostara.

Da li će prvi krug glasanja danas biti ponovljen, odnosno da li se Irma Baralija vraća u utrku za gradonačelnika ili će vijećnici nastaviti birati između Guzina i Kordića, još se ne zna, naročito zbog činjenice da je predsjednik Gradskog vijeća Mostara Ivan Zelenika (HDZBiH) za danas zakazao nastavak prve sjednice na čijem će se dnevnom redu naći drugi krug glasanja za gradonačelnika Mostara. Ono što se očekuje jeste da se vijećnici danas na početku sjednice najprije očituju u pogledu Inzkovog pisma. 

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u decembru 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) - 11, BH blok (SDP BiH, Naša stranka) - šest, HRS - tri te Prva mostarska partija i lista "Ostajte ovdje - Zajedno za naš Mostar" po jedan mandat.

Za izbor gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću Mostara, odnosno 24 od 35 vijećnika. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je natpolovična većina, odnosno 18 vijećničkih glasova. Ukoliko preostala dva kandidata dobiju isti broj glasova u trećem krugu, mlađi od ta dva kandidata biti će izabran za gradonačelnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.