open-navfaktor-logo
search
Agresija
Nastavak ofanzive, guverner Donjecka pozvao 350.000 Ukrajinaca: Bježite, eto Rusa
Guverner Donjecka pozvao je 350.000 civila da se evakuiraju iz te regije zbog neminovne ruske ofanzive.
06.07.2022. u 10:37
get url
text

Poziv je uslijedio dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio pobjedu u susjednoj regiji Lugansk, koja je ove sedmice u potpunosti pala u ruske ruke.  Vjeruje se da je upravo Donjeck sljedeća meta Rusa, zbog čega su vlasti pozvale civile na evakuaciju.

Guverner Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da je izvlačenje 350.000 civila "nužno kako bi se spasili životi" te kako bi se "omogućilo ukrajinskoj vojsci da lakše brani gradove od ruske ofanzive."

- Sudbina cijele zemlje bit će odlučena u Donjecku. Kad se iz regije evakuiraju civili, vojska će se moći koncentrirati na neprijatelja - objavio je Kirilenko.

Jučer su ruske snage žestoko bombardirale Slovjansk, grad u Donjecku za kojeg se smatra da će, uz Kramatorsk, biti ključna meta ruskih snaga. Gradonačelnik Slovjanska Vadim Lika na Facebooku je pozvao stanovnike da se evakuiraju.

Bitka za Slovjansk će vjerovatno biti sljedeća ključna bitka u borbi za Donbas jer se ruske snage približavaju na 16 kilometara od grada Donjecka, saopćilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Ruske snage iz istočne i zapadne grupe snaga sada su vjerovatno oko 16 km sjeverno od Slovjanska jer centralna i južna grupa snaga također predstavljaju prijetnju gradu, stoji u najnovijem izvještaju britanske obavještajne službe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.