Nastavak akcije "Zadruga": Policija pretresa na 12 lokacija u Sarajevu

Objavljeno: 07.02.18 u 10:51 Autor: M. M.

U Sarajevu su u toku policijski pretresi na 12 lokacija, a u sklopu nastavka akcije "Zadruga" u kojoj je nedavno uhapšen veći broj osoba, među kojima i direktori poznatih sarajevskih firmi, a koje se sumnjiče za organizirani kriminal, pranje novca, te zloupotrebu položaja. 

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Ovu informaciju potvrdila nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo, pod čijim nadzorom se od jutros vrše novi pretresi. 

Zasad nema informacija da li ima novih privedenih osoba. 

U dosadašnjem toku ove akcije ukupno je privedeno 16 osoba, a devetero ih je smješteno u pritvor.

Riječ je o Enisi i Sanelu Đaliću, Huseinu Borišiću, Adnanu Karahasanu, Nihadu Biliću, Salihi Dervišević, Hadisu Kusturi, Aliji Kadriću i Ramizu Durakoviću. Pritvor im je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, dok je za Enisu Đalić, Borišića i Durakovića pritvor određen i zbog opasnosti od bjekstva jer imaju crnogorsko državljanstvo.

Osumnjičeni su za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

VEZANI TEKST - Kako su navodnim zapošljavanjem studenata supružnici Đalić oprali 40 miliona KM

Osumnjičeni Enisa i Sanel Đalić terete se da su od 2010. do 2018. godine organizirali kriminalnu grupu koja je sklapanjem fiktivnih ugovora o zaposlenju redovnih studenata i đaka, "oprala" više desetaka miliona maraka, dok su ostali osumnjičeni imali svoje uloge kao članovi ove kriminalne grupe.