open-navfaktor-logo
search
Afera lažne diplome
Nastavak akcije "Pero": SIPA u Banjoj Luci uhapsila jednu osobu, ispitano još 17 osumnjičenih
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u u nastavku akcije kodnog naziva "Pero" u Banjoj Luci uhapsili jednu osobu, potvrđeno je iz SIPA-e.
03.02.2020. u 18:42
get url
text

- Postoji osnova sumnje da je uhapšena osoba počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine organizovani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba službenog položaja i ovlaštenja,primanje dara i drugih oblika koristi  i pomaganje - potvrdio je portparol SIPA-e Luka Miladinović. 

Također, kako je naveo, prilikom realizacije ovih aktivnosti, pripadnici SIPA-e su po zahtjevu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona izvršili kriminalističku obradu nad 17 oosba, koje su u okviru ovog predmeta ispitane u svojstvu osumnjičenih.

Podsjetimo, u decembru su u okviru ove akcije bili uhapšeni i zastupnik A-SDA u Skupštini Unsko-sanskog kantona i delegat u Domu naroda FBiH Rasim Pajić, te šef Odsjeka za droge MUP-a USK Alaga Čaušević,  a sud im je umjesto pritvora odredio mjeru zabrane kontaktiranja sa osumnjičenima i svjedocima u ovom krivičnom predmetu.

Pajić se sumnjiči da je cazinskim školama Vita Plus i Visokoj međunarodnoj školi pronalazio kandidate za diplome i posredovao u izdavanju nezakonitih diploma. Čaušević je osumnjičen za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem u sticaju sa krivičnim djelom krivotvorenje isprave u podstrekavanju.

Podsjećamo, istraga koju zbog lažnih diploma provodi Tužilaštvo KS, inicijalno je obuhvaćala 58 fizičkih i pravnih osoba, ali je proširena na ukupno 72 osobe zbog organiziranog kriminala u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, primanjem dara ili drugih oblika koristi, krivotvorenjem isprave, pranjem novca i utajom poreza.

Pripadnici SIPA-e su 13. novembra u akciji "Pero" uhapsili bivšeg delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH i nekadašnjeg generalnog sekretara A-SDA Admira Hadžipašića.

Tada su uhapšene 22 osobe, a deset ih je pritvoreno.

Akcija "Pero" rezultat je višemjesečne istrage Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, čija četiri tužioca su angažirana na ovoj istrazi, rečeno je ranije iz te pravosudne institucije.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su od 2014. godine do novembra prošle godine na području Federacije BiH (Cazin, Bihać, Tuzla, Zenica, Sarajevo) , ali i dijela Republike Srpske (Istočno Sarajevo) pronalazili osobe i nezakonito im, bez odvijanja nastavnog procesa, dakle za novac, pribavljali različite certifikate i diplome od osnovne škole, srednje škole do visokoškolskih ustanova.

- Osumnjičeni su stekli višemilionsku korist, a pribavili su više hiljada nezakonitih diploma. Tako su stekli višemilionsku korist, a nelegalno stečenim novcem su kupovali nekretnine kako bi ga legalizirali - kazali su tada iz Tužilaštva.

Ovim nezakonitim aktivnostima budžet FBiH je oštećen za blizu 200.000 KM neplaćenog poreza.

U međuvremenu je Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Unsko-sanskog kantona privremeno zabranilo rad "Visokoj međunarodnoj školi" Cazin i Centru za obrazovanje odraslih "Vita Plus".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.