open-navfaktor-logo
search
I zvanično potvrđeno
Nastava u RS-u počinje 1. septembra, časovi 45 minuta
Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić potvrdila je danas, nakon sjednice entitetske Vlade, da će časovi u predstojećoj školskoj godini, koja počinje 1. septembra u ovom entitetu, trajati 45 minuta.
26.08.2021. u 12:21
get url
text

Također, predviđeni su i mali odmori od pet, te veliki odmor od 15 minuta.

Poručila je da nastavni proces treba da bude organizovan tako da se poštuju sve preporuke Instituta za zaštitu zdravlja RS-a i Štaba za vanredne situacije ovog entiteta, te dodala da kada je god to moguće, treba organizovati nastavu na otvorenom.

- Do kraja dana očekujemo da Institut izda preporuke za učenike i nastavno osoblje, a u vezi odvijanja nastavnog procesa u školama - kazala je Trivić.

Ona je navela da Vlada RS-a smatra da škole treba da počnu sa radom 1. septembra, da učenici treba da se vrate u klupe i da treba da se poštuju preporuke nadležnih prilikom izvođenja nastave.

- Znamo koliko stresa, obaveza i aktivnosti je prozrokavala nastava na daljinu, a sve nas ohrabruje da ćemo, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, pokušati da nastavu organizujemo u školama jer znamo koliko je važan direktan kontakt - dodala je Trivić.

Istakla je i da će do 1. septembra u RS-u biti vakcinisano 42 posto zaposlenih u obrazovanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.