open-navfaktor-logo
search
Novo normalno
Nastava u drugom polugodištu u školama na području BPK po online modelu
U svim školama na području Bosanskopodrinjskog kantonu (BPK) danas je počela nastava u drugom polugodištu. U skladu sa ranije utvrđenim školskim kalendarom, prva sedmica se odvija po online modelu. I učenici i nastavnici nadaju se povratku u školske klupe već iduće sedmice.
31.01.2022. u 14:49
get url
text

Školsko zvono jutros je označilo početak drugog polugodišta i u OŠ "Husein ef. Đozo" u Goraždu. Bez dječije graje, u pustim učionicama prosvjetni radnici držali su online nastavu. Slažu se da onu u školskim klupama, ništa ne može zamjeniti.

- Ovakav način rada mi nastavnici ne volimo, a ne vole ni djeca. Sjediti u praznoj učionici i gledati prazne klupe je jako tužno i, bez obzira na to koliko nam ova tehnologija omogućava pristup i čini dostupnim mnoge informacije, mislim da živu riječ u nastavi ništa ne može zamijeniti. Ovo je mišljenje svih nas nastavnika, djece, a nadam se i roditelja - kaže nastavnica geografije Samija Rovčanin.

Profesor razredne nastave Haris Imamović također ističe da rad na ovakav način i djeci i nastavnicima pada teško.

- Nedostaju djeca i sam taj prvi utisak, ulazaku praznu učionicu, naravno pogađa čovjeka, ali s tim smo se već susreli prošle godine i, ne mogu reći da smo se navikli, ali imamo ta iskustva koja su nam dosta pomogla da se sve ovo što prije savlada. Jedina utjeha je što se svi nadamo da će to trajati samo sedmicu i da će se djeca naredne sedmice vratiti u školske klupe, tako da ćemo svi biti sretni i zadovoljni - navodi Imamović.

Direktorica OŠ "Husein ef. Đozo" Halida Kurtović podsjeća da je nastava po online modelu, planirana školskim kalendarom već ranije u prvoj sedmici drugog polugodišta.

- Mi se silno nadamo i želim da djeca budu u škoskim klupama. Online nastava nije nešto čemu mi stremimo, svakodnevno je usavršavamo ali ona je puna izazova i nije nam to prioritet. Želimo da su djeca u školskim klupama jer tu su zaista najsretnija i tu sretno i odrastaju. Iza nas je prvo polugodište, škola je  mjesto gdje se u cijelosti poštuju epidemiološke mjere, a dokaz tome je da nismo imali puno učenika koji su bili pozitivni na COVID-19. Bilo je izolacija zbog porodičnih kontakata, ali u školi nije bilo transmisije, tako da povratkom u školu nastavljamo poštovati sve mjere koje su na snazi - istakla je Kurtović.

Uz činjeniicu da nastava u školskim klupama uz direktnu komunikaciju nastavnika i učenika nema alternativu, u školi su mišljenja da online nastava može biti jedno od nužnih rješenja kada su djeca spriječena boraviti u školi, a ovaj model, napominju, dobro je došao i u organiziranju vannastavnih aktivnosti. No svi se ipak nadaju povratku normalnom načinu rada, a u resornom ministarstvu ističu da će se način daljnjeg odvijanja nastave u BPK dogovoriti s nadležnima, u skladu s epidemiološkom situacijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.