U saopćenju te stranke se otvaranje računa za donacije opisuje i kao "čin očajnika".

- Vlada je tim činom pokazala da je nedorasla trenutku. Pozivamo ih da pod hitno povuku poziv za donacije i pokažu spremnost za borbu protiv epidemije – navodi se u reakciji Naše stranke.

Nedorasle trenutku su, sudeći prema rezonu Naše stranke, i sve zemlje regiona, pa čak i neke svjetske ekonomske sile, koje su, podsjetit ćemo, otvorile račune za donacije ili posredstvom svojih diplomatskih predstavnika traže donacije za borbu protiv koronavirusa.

VEZANI TEKST – Vlada KS otvorila račun za donacije, neki se smiju: Niti je smiješno, niti je "samo kod nas"

Račune za donacije je u ponedjeljak otvorila i Vlada RS-a, koja je pozvala sva pravna i fizička lica u zemlji i inostranstvu da svojim doprinosom pomognu institucijama tog bh. entiteta u borbi protiv pandemije koronavirusa i svih njenih posljedica.

Hrvatska, Srbija, Crna Gora, te Italija, Španija ili Portugal nemaju Našu stranku da im objasni kako je otvaranje donatorskih računa zapravo "obeshrabrujući čin" ili "čin očajnika" i ultimativni dokaz nesposobnosti vlasti, ali entitet RS, barem "na papiru", ima tu stranku. Međutim, kritički osvrt Naše stranke na taj potez Vlade RS-a je izostao.

Ili su u toj stranci u međuvremenu spoznali da otvaranje donatorskih računa ipak nije dokaz nesposobnosti i potez svojstven samo KS, ili entitet RS u toj stranci ne doživljavaju kao dio BiH, odnosno barem kao dio naše zemlje u kojem žive građani na čije glasove oni računaju.

Uprkos deklarativnoj opredijeljenosti za zastupanje svih građana BiH, nezavisno o etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, indikativno je da je političko djelovanje te političke opcije ograničeno isključivo na sredine u kojima Bošnjaci čine dominantnu većinu, dok za one dijelove BiH u kojima je taj narod u manjini ne pokazuju značajniji interes. Potvrđuju to i izborni rezultati, ali i izostanak bilo kakvog zanimanja za dešavanja koja prelaze okvire nekoliko kantona sa bošnjačkom većinom.

Nije Naša stranka jedina opcija koja pandemiju koronavirusa koristi za prikupljanje jeftinih političkih poena. U situaciji u kojoj je svjetska ekonomija utonula u krizu, kada se svakodnevno gase stotine hiljada radnih mjesta, šef Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je procijenio da je taj trend svojstven samo KS, a njegov kritički osvrt neodoljivo podsjeća na likovanje.

Izračunao je Konaković da je 204.334 KM novi mjesečni trošak KS za naknade nezaposlenim. Radi se o zaista velikom iznosu, odnosno gotovo trećini iznosa kojeg je on u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS podijelio u 2019. godini. Dakle, novac kojeg je on prošle godine dijelio po vlastitom nahođenju je dovoljan za pokrivanje troškova svih onih koji su ostali bez posla u periodu od tri mjeseca. Na svu sreću, posao u institucijama vlasti je u proteklom periodu dobio značajan broj članova NiP-a, što će definitivno ublažiti statističke podatke o stopi nezaposlenosti u KS.

Samo od novca kojeg je dodijelio Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) Muamera Zukorlića, za projekte koje nikada nije predstavio javnosti, se, uzimajući u obzir da se radilo o iznosu od 60.000 KM, mogao kupiti jedan respirator, koji bi u ovim okolnostima predstavljao značajan doprinos zdravstvenom sistemu BiH.

Uprkos tome, odlučio je šef NiP-a da "upali taksimetar" i otkucava vrijeme aktuelnoj vlasti u KS, radujući se izazovima sa kojima se nose.