open-navfaktor-logo
search
Politikantstvo
Našoj stranci zasmetali donatorski računi u Sarajevu, oni u RS-u im ne smetaju
Odluka Vlade Kantona Sarajevo (KS) da otvori depozitne račune za uplate donacija namijenjenih za borbu protiv pandemije koronavirusa izazvala je veliku pažnju javnosti. Za Našu stranku je to bio "obeshrabrujući čin koji može izazvati paniku među građanima".
31.03.2020. u 19:23
get url
text

U saopćenju te stranke se otvaranje računa za donacije opisuje i kao "čin očajnika".

- Vlada je tim činom pokazala da je nedorasla trenutku. Pozivamo ih da pod hitno povuku poziv za donacije i pokažu spremnost za borbu protiv epidemije – navodi se u reakciji Naše stranke.

Nedorasle trenutku su, sudeći prema rezonu Naše stranke, i sve zemlje regiona, pa čak i neke svjetske ekonomske sile, koje su, podsjetit ćemo, otvorile račune za donacije ili posredstvom svojih diplomatskih predstavnika traže donacije za borbu protiv koronavirusa.

VEZANI TEKST – Vlada KS otvorila račun za donacije, neki se smiju: Niti je smiješno, niti je "samo kod nas"

Račune za donacije je u ponedjeljak otvorila i Vlada RS-a, koja je pozvala sva pravna i fizička lica u zemlji i inostranstvu da svojim doprinosom pomognu institucijama tog bh. entiteta u borbi protiv pandemije koronavirusa i svih njenih posljedica.

Hrvatska, Srbija, Crna Gora, te Italija, Španija ili Portugal nemaju Našu stranku da im objasni kako je otvaranje donatorskih računa zapravo "obeshrabrujući čin" ili "čin očajnika" i ultimativni dokaz nesposobnosti vlasti, ali entitet RS, barem "na papiru", ima tu stranku. Međutim, kritički osvrt Naše stranke na taj potez Vlade RS-a je izostao.

Ili su u toj stranci u međuvremenu spoznali da otvaranje donatorskih računa ipak nije dokaz nesposobnosti i potez svojstven samo KS, ili entitet RS u toj stranci ne doživljavaju kao dio BiH, odnosno barem kao dio naše zemlje u kojem žive građani na čije glasove oni računaju.

Uprkos deklarativnoj opredijeljenosti za zastupanje svih građana BiH, nezavisno o etničkoj pripadnosti i mjestu prebivališta, indikativno je da je političko djelovanje te političke opcije ograničeno isključivo na sredine u kojima Bošnjaci čine dominantnu većinu, dok za one dijelove BiH u kojima je taj narod u manjini ne pokazuju značajniji interes. Potvrđuju to i izborni rezultati, ali i izostanak bilo kakvog zanimanja za dešavanja koja prelaze okvire nekoliko kantona sa bošnjačkom većinom.

Nije Naša stranka jedina opcija koja pandemiju koronavirusa koristi za prikupljanje jeftinih političkih poena. U situaciji u kojoj je svjetska ekonomija utonula u krizu, kada se svakodnevno gase stotine hiljada radnih mjesta, šef Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je procijenio da je taj trend svojstven samo KS, a njegov kritički osvrt neodoljivo podsjeća na likovanje.

Izračunao je Konaković da je 204.334 KM novi mjesečni trošak KS za naknade nezaposlenim. Radi se o zaista velikom iznosu, odnosno gotovo trećini iznosa kojeg je on u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS podijelio u 2019. godini. Dakle, novac kojeg je on prošle godine dijelio po vlastitom nahođenju je dovoljan za pokrivanje troškova svih onih koji su ostali bez posla u periodu od tri mjeseca. Na svu sreću, posao u institucijama vlasti je u proteklom periodu dobio značajan broj članova NiP-a, što će definitivno ublažiti statističke podatke o stopi nezaposlenosti u KS.

Samo od novca kojeg je dodijelio Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti (BANU) Muamera Zukorlića, za projekte koje nikada nije predstavio javnosti, se, uzimajući u obzir da se radilo o iznosu od 60.000 KM, mogao kupiti jedan respirator, koji bi u ovim okolnostima predstavljao značajan doprinos zdravstvenom sistemu BiH.

Uprkos tome, odlučio je šef NiP-a da "upali taksimetar" i otkucava vrijeme aktuelnoj vlasti u KS, radujući se izazovima sa kojima se nose.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.