open-navfaktor-logo
search
Licemjerno
Našoj stranci je problem da djeca obilježavaju rušenje Starog mostu, navodno zbog COVID-a, a pravili su koronadernek
Više stotina građana Mostara okupilo se jučer na 28. godišnjicu rušenja Starog mosta, jednog od najvrednijeg simbola kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Među njima su bila i djeca koja na taj način uče noviju historiju BiH, što svakako nije slučaj u školama širom države. A ako i jeste, onda je to pažljivo "isfiltriralni" sadržaj. To o čemu uče i kako uče uglavnom zavisi pod čijom je ingerencijom škola koju pohađaju. 
10.11.2021. u 14:59
get url
text

U Našoj stranci imaju problem s tim što su djeca prisustvovala obilježavanju godišnjice rušenja Starog mosta i što su mahala zastavama Bosne i Hercegovine. 

Igor Pintarić, član Gradskog odbora Naše stranke Mostar, oglasio se saopćenjem na web stranici stranke i smatra da je tom prilikom došlo do "zloupotrebe učenika osnovnih škola u političke svrhe, ali i pandemijskih mjera".

Koje političke svrhe? Čije? Djeca nisu prisustvovala stranačkom skupu, niti je događaj političkog karaktera, već na kraju krajeva, svojevrsnom historijskom času. I nosila su obilježja države Bosne i Hercegovine. Kako obilježavanje historijskih događaja i čuvanje, propagiranje istine može biti zloupotreba u poličke svrhe? 

Što se tiče tobožnje brige za djecu zbog epidemioloških razloga, ona je više nego licemjerna jer i u samom naslovu saopćenja Igora Pintarića, Naša stranka daje do znanja šta ih zapravo muči. 

- Igor Pintarić: Djeca nisu patriotski dekor za bilo čiji politički profit - naslovljeno je saopćenje, pa prema tome, brige za zdravlje djece nije u fokusu. Briga Pintarića i njegove stranke je, kako i sami sugeriraju, u tome što se kod djece razvija osjećaj patriotizma i svijesti o svojoj historiji. Naročito o tome ko je razarao po Mostaru i diljem BiH.

- Jučer smo na Starom mostu u Mostaru, ali i u Konjicu, mogli vidjeti više stotina djece kako mašu zastavama Bosne i Hercegovine. Istovremeno, ta djeca su prisiljena u učionicama nositi maske ili nastavu pohađati online zbog pandemije. Ministar obrazovanja u HNK gospodin Rašid Hadžović tim je povodom dužan dati neke odgovore. Da li jučerašnji dan znači kraj pandemijskih mjera ili nisu važne samo kad djecu treba koristiti kao patriotski dekor za vlastiti politički profit? - naveo je Pintarić. 

VEZANI TEKST - Korona-dernek u Mostaru: Hoće li zvaničnici Naše stranke i SDP-a podnijeti ostavke i krivično odgovarati?

Epidemiološke mjere u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu iste i ne obavezuju građane na isto ponašanje. Ali zna to Pintarić, koji se baš i nije našao pozvanim da spočitava bilo šta u vezi s (ne)poštivanjem mjera kada je njegov partijski vrh u izbornoj noći u Mostaru, u jeku pandemije, proslavljao uz obilje alkohola i ne pridržavajući se bilo kakvih mjera.

Tada je, uostalom, čak bio i zabranjen rad ugostiteljskim objektima, ali to pravilo nije važilo za Predraga Kojovića, Irmu Baraliju i duštvo. Tada, recimo, za licemjerne članove Naše stranke nije bilo problematično zdravlje djece, pa ni one koja su još u majčinoj utrobi!?

- I, na kraju krajeva, šta se postiglo? Da li ta djeca nakon jučerašnjeg dana bolje poznaju činjenice u vezi s rušenjem Starog mosta? Da li im se one u školi, kući i medijima ne prezentiraju dovoljno dobro i kako taj nedostatak nadomjestiti stajanjem na njemu i mahanjem zastavama? Da li im je razvijen patriotizam? Koliko? Svi odgovori u vezi s odgojem i obrazovanjem ostaju nejasni, ali zdravstveni je jasan. Odgovor će dati pogoršana epidemiološka slika u HNK u narednim danima i za to će biti odgovoran ministar Hadžović - zaključuje u svom saopćenju Igor Pintarić, član Gradskog odbora Naše stranke Mostar. 

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Djeca koja su mahala zastavama sigurno će znati više, ako već sad ne znaju, za razliku od Pintarićeve kolegice Irme Baralije, koja uz osmijeh objašnjava kako "smo se međusobno ubijali i palili kuće" ili njihov donedavni stranački šef Predrag Kojović koji bi tražio "najmanji zajednički imenitelj o ratu".

Tačnije, djeca koja su bila na obilježavanju u Mostaru, Konjicu ili na bilo kojem drugom mjestu stradanja ili rušenja, upravo i jesu tu da im Baralija i Kojović ne bi mogli poturati priče o "međusobnom ubijanju" i "najmanjem imenitelju". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.