Prvostepena presuda mu je izrečena u Okružnom sudu Banja Luka.

On je tokom ranijeg svjedočenja izrazio kajanje zbog ovog zločina, te tvrdio da se ne sjeća detalja kobnog dana i da je bio u alkoholisanom stanju.

Šuviru je optužnica teretila da je Bosančića ubio 26. januara ove godine u Gornjem Ratkovu kod Ribnika. Njemu je porodica Bosančić osigurala smještaj i čobanski posao, a kritične večeri je došlo do kraćeg verbalnog sukoba između njega i Zdravka, nakon čega je nasrnuo na starca.

- U namjeri da ga liši života zadao mu je više udaraca šakama i keramičkom pepeljarom po glavi i tijelu. Pepeljarom ga je udario najmanje šest puta u glavu nanijevši mu višestruke povrede i prelome. Polomio mu je gornju vilicu, nos, rebra od petog do devetog, te ga je i šakama stezao oko vrata. Usljed toga došlo je do obimnog krvarenja u mozgu usljed čega je Zdravko preminuo oko 22 sata - navodi se u optužnici.

Nakon zločina pozvao je porodicu žrtve, te im saopćio da je Bosančić umro od srčanog udara, a onda počistio tragove krvi, te žrtvi presvukao košulju. Međutim, ubistvo je brzo rasvijetljeno.

Predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić kazao je danas da na strani Šuvire nije utvrđena nijedna olakšavajuća okolnost, a da to svakako nije ni priznanje da je djelo počinio pod dejstvom alkohola.

- Ovaj sud nije našao nikakve olakšavajuče okolnosti, naprotiv. Bio je prihvaćen kod porodice Bosančić, kod njih je obavljao određene poslove i bio sa njima pod istim krovom. Bez ozbiljnog razloga je nanio oštećenom teške povrede koje su imale smrtnu posljedicu - kazao je Jukić.