navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Pjevač poznatog restorana

Nasko Muslić: Pjevao sam kod Ćele Bajramovića i Nasera Orića, najveći bakšiš dobio od...

Nasko Muslić već četvrtinu vijeka zabavlja posjetioce jednog od najboljih sarajevskih restorana sa muzikom uživo.

Objavljeno: 20.02.2022. u 18:37
get url
text

Zajedno sa Ifetom Behmen Muslić čini najbolji tandem kafanskih pjevača uz koje su se slavile neke od najvećih pobjeda fudbalske, košarkaške i rukometne reprezentacije BiH. Nasko je poznat kao pjevač koji i najškrtijim posjetiocima bez problema izvuče bakšiš od 100 KM. Jednostavno, njegovom osmijehu i harizmi teško da neko može odoljeti.

"Gigante moj", "Donatoru najveći" samo su neki od komplimenata kojima Nasko raznježi goste koji odmah nakon njegovih hvalospjeva iz džepa vade konvertibilne marke, eure, dolare, krune... Kada mu ne polazi za rukom na ovaj način, Nasko započinje svoj ritual i pjeva "Jelen trči po polju..."

Muslića od činjenice da nema bakšiša jedino više naljuti kada ga neko od kolega muzičara ili konobara zovne Nazife, kako mu je pravo ime.

- Bosna je obilježila moj život. Zamisli 25 godina u jednom restoranu. Nije to mala stvar. U Bosni ću dočekati penziju, ako me srce ne opali – kroz smijeh na početku razgovora kaže Muslić.

Kada pjeva na rođendanima ili svadbama u nekom drugom restoranu, to mu je, kaže, neobično.

- Tamo se osjećam kao na gostovanju. U Bosni sam na domaćem terenu i tu mi niko ništa ne može. Pjevale su tu mnoge zvijezde, ali niko ne napravi atmosferu kao ja. Jednostavno znam kako diše svaki gost. Uz Ifetu i mene tu je CD bend koji čine Samir Oglečevac, Satko Čelik i Dino Hamzić iz Goražda, te Mirsad Prešlić. Svi smo kao jedna velika porodica i među nama nema nikakvih problema. Naravno, za ovih 25 godina bilo je svega i svačega, i dobrog i lošeg, puno više dobrog – nastavlja poznati kafanski pjevač.

Nasko Muslić sa Ifetom Behmen i CD bendom

Muslić je počeo pjevati 1984. godine, a prije ovog ilidžanskog restorana nastupao je i u "Kristalu", "Kod Cige", "Ribljem restoranu" na Ilidži...

- Olimpijadu u Sarajevu pamtim po prvim nastupima. Nisam pjevao samo u Sarajevu, nego širom BiH. Tako mogu reći da sam tri mjeseca pjevao na splavu Nasera Orića na Modracu, ali i u restoranu kod Ismeta Ćele Bajramovića na Skenderiji. Poslije povratka iz vojske 1989. godine pjevao sam u "Kristalu" na Ilidži i bio sam konkurencija Osmanu Hadžiću, koji je tada nastupao u obližnjoj "Topoli". Pjevao sam i u "Delminijumu", "Turist bašti"... Bio sam i na turneji sa našim najvećim zvijezdama narodne muzike. Tako sam bio gost na turneji Kemalu Malovčiću 1997. godine zajedno sa Nihadom Alibegovićem i Šemsom Suljaković – prisjeća se Nasko.

Iako je mogao napraviti mnogo veću karijeru, priznaje da se ne kaje što je ostao vezan za kafanu.

- Mislim da sam tu najbolji. Nazif Gljiva me je proglasio i najboljim kafanskim pjevačem. Šta mi treba više od toga. Snimio sam i kasetu sa osam pjesama. "Halix" mi je bio izdavač. Moja lična karta je pjesma "Hadžibaba Rahman" – kaže Muslić koji dodaje da su mu najveća podrška supruga i djeca.

Nasko ne voli previše pričati o količini novca koji je dobio kao bakšiš.

- Najveći bakšiš od kada radim u Bosni dobio sam od Elvisa i njegove ekipe iz Švedske. Kada su u pitanju poznate ličnosti, prednjače Edin Džeko, Zdravko Mamić, Dino Rađa... Zdravko Mamić je veliki džek. Sat vremena se smijao kada sam ga najavio kao Zdravka Mahmića. Naravno, poslije je skinuo košulju i davao bogat bakšiš – kaže na kraju ovaj poznati kafanski pjevač.