open-navfaktor-logo
search
Zlostavljač
Nasilnik već godinama: Banjalučanin predat tužilaštvu, supruzi prijetio da će je zaklati
Sve je kulminiralo jučer kada joj je došao na radno mjesto i prijetio
14.01.2020. u 14:22
get url
text

Banjalučanin Dragan B. predat je danas u nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka zbog počinjenog krivičnog djela nasilje u porodici.

Iako iz policije i tužilaštva, zbog osjetljivosti slučaja nisu saopćavali detalje, saznajemo da je on prethodnih nekoliko dana prijetio smrću bivšoj nevjenčanoj supruzi, a sve je kulminiralo jučer kada joj je došao na radno mjesto i prijetio da će je "ubiti i zaklati". Nakon ispitivanja u Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, postupajući tužilac će donijeti odluku o eventualnom prijedlogu da mu se odredi pritvor.

Osumnjičeni, kako nezvanično saznajemo, već ima podeblji policijski dosje, a ovo mu nije prvi put da se sumnjiči za nasilje u porodici. Naime, njegova 36-godišnja nevjenčana supruga je sa dvoje male djece prije oko četiri godine boravila u sigurnoj kući u Banjoj Luci nakon što ju je pretukao.

Po napuštanju ove ustanove, sa maloljetnom  kćerkom i sinom, koji su sada školskog uzrasta, živi kao podstanar, ali je bivšeg nevjenčanog supruga Dragana B. u međuvremenu nekoliko puta prijavljivala nadležnoj policijskoj stanici zbog konstantnih prijetnji i uznemiravanja. Kako saznajemo od izvora iz istrage, on je, osim toga, prije oko sedam godina hapšen zbog pokušaja silovanja u Banjoj Luci, a ima i prijave zbog prekršaja iz oblasti saobraćaja, remećenje javnog reda i mira i brojne druge.

U toku mu je suđenje u Osnovnom sudu u Banjoj Luci zbog nasilja od prije oko četiri godine kada je pretukao bivšu suprugu, te je psihički i fizički zlostavljao.

-Radi se o osobi koja je više puta ponovila krivično djelo, nad istom žrtvom. Prijetnje i proganjanja su trajala i dok je žrtva boravila u sigurnoj kući i odatle odlazila na posao. S obzirom na pooštravanje zakona o zaštiti žrtava nasilja u porodici u RS-u, te eksplicitno navođenje da se ova djela tretiraju kao isključivo krivično djelo, postavlja se pitanje kako je moguće da još uvijek nije iza rešetaka. Sa problemom ove porodice već godinama je upoznat i Centar za socijalni rad Banja Luka, a koji su bili angažovani i jučer kada se desilo posljednje krivično djelo za koje se sumnjiči - ispričao je za Faktor izvor iz istrage.

Posljednja istraživanja u BiH, među ženama koje su boravile u sigurnim kućama, pokazalo je da je svaka druga žena žrtva nasilja u Bosni i Hercegovini  nezaposlena, a blizu 80 posto ih ima djecu, od čega polovina ima dvoje, a podjednak je broj onih sa jednim ili troje djece. Također, oko 39 posto ih je starosti od 30 do 44 godine, svaka treća je završila srednju školu četvrti stepen, a slijede žene sa završenom osnovnom školom (27,8%) i žene koje imaju završenu srednju školu treći stepen (21,3%). Svaka deseta žena ima više ili visoko obrazovanje.

Polovina ih ima primanja između 500 KM i 1000 KM , dok svaka treća žena ima manje od 500 KM. Među ženama žrtvama nasija u BiH je najviše udatih (43,5%), a slijede razvedene (18,5%), te one koje žive ili su živjele sa partnerom ali nisu udate (13,9%).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.