open-navfaktor-logo
search
Smederevo
Nasilje u srednjoj školi u Srbiji: Profesor i učenik se na času potukli zbog mobitela
U Tehničko-tehnološkoj i poljoprivrednoj školi "Despot Đurađ" u Smederevu došlo je do incidenta kada su se učenik drugog razreda i profesor matematike otimali oko mobitela koji je taj učenik koristio za vrijeme časa. 
04.03.2023. u 19:01
get url
text

Na snimku koji se proširio na društvenim mrežama, vidi se, kako se profesor i učenik raspravljaju i otimaju oko mobitela.

U međusobnom kontaktu, došlo je hrvanja i guranja, ali i do obaranja učenika na katedru. Pri kraju snimka, vidi se da učenik gura profesora, nakon čega je profesor napustio učionicu.

Kako je RTS-u potvrdio direktor srednje stručne škole Miladin Vitorović za tu situaciju koja se dogodila u srijedu, 1. marta, saznao je preko medija, jer se ni profesor, ni učenici nisu žalili.

Direktor je potvrdio, da je školski tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, napravio plan zaštite i pojačanog vaspitnog rada sa učenikom, a direktor škole je protiv profesora pokrenuo disciplinski postupak.

Kako se vidi na snimku, profesor stoji ispred table, u jednom trenutku se obraća grupi učenika koji su inače drugi razred, a zatim i kreće ka jednom od njih. Sve vrijeme on nešto govori, ali taj dio snimka nema ton, tako da nije poznato šta priča.

U trenutku kada stiže do učenika i dalje se raspravljajući sa njim, kako se to može zaključiti na osnovu gestikulacije, otima mu mobitel i kreće da se vraća ka katedri. Na snimku se vidi i grupa učenika kako sve ovo posmatra, smijući se. U isto vrijeme, učenik žustro ustaje za profesorom pokušavajući da vrati svoj mobilni telefon, vuče profesora za ruku. Na trenutak se kamera sklanja sa njih dvojice, a u sljedećem mometnu bilježi kako profesor obara učenika na katedru, jednom rukom ga pritišće, dok drugom i dalje drži njegov mobilni telefon, piše Blic. 

O čitavom događaju bit će obaviješteno i Ministarstvo prosvjete, saopćeno je iz Tehničko-tehnološke i poljoprivredne škole "Despot Đurađ" u Smederevu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.