Naser Keljmendi osuđen na šest godina zatvora

objavljeno: 01.02.2018. u 15:17

Osnovni sud u Prištini osudio je danas Nasera Keljmendija na šest godina zatvora, javljaju kosovski mediji.

Osnovni sud u Prištini proglasio je Nasera Keljmendija krivim samo za neovlašteno posjedovanje narkotika u cilju distribucije, za šta ga je osudio na šest godina zatvora. Oslobođen je po svim ostalim tačkama, uključujući i tačku za organizovani kriminal koja se povezuje sa ubistvom Ramiza Delalića Ćele u Sarajevu.

Period koji je proveo u pritvoru od 2013. do 2017. bit će mu uračunat u kaznu. Presuda je izrečena nakon trogodišnjeg suđenja i ispitivanja 80 svjedoka na čak 130 ročišta.

Specijalno Tužilaštvo Kosova podiglo je jula 2014. godine optužnicu protiv Keljmendija. Keljmendi je optužen za više krivičnih djela, uključujući i organizovani kriminal, upravljanje organizovanom kriminalnom grupom, te teško ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007. godine.

Iako je Sud BiH tražio njegovo izručenje, do toga nije došlo, zato što prema kosovskim zakonima građanin Kosova ne može biti izručen nijednoj državi koja ne priznaje državu Kosovo i s kojom Kosovo nema međunarodni sporazum o izručenju.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Naser Keljmendi je odbacio sve optužbe protiv njega, ocijenivši ih politički motiviranim jer je, kako je kazao, bio "sponzor političara koji danas nisu na vlasti".

Od policijskih agencija označen je kao vođa kriminalne organizacije i jednog od najjačih balkanskih narko kartela, osoba sa crne liste SAD-a i potjernice Interpola, optuženik za organizovani kriminal, ubistvo Ramiza Delalića Ćele 2007. u Sarajevu, te posjedovanje i trgovinu drogom. 

Agencija za istrage i zaštitu BiH još je 2008. u svojoj prezentaciji Interpolu navela da je Keljmendijeva zločinačka organizacija umiješana u krijumčarenje droge, cigareta i nafte, trgovinu ljudima, pranje novca i kamatarenje. Isto stoji i u Izvještajnom projektu o organizovanom kriminalu i korupciji. Naser se 2011. hvalio potvrdom da se protiv njega ne vodi nikakav proces u BiH. No, zvanična istraga pokrenuta je u septembru 2012. kada se provodi i akcija “Lutka”, tada bez glavne mete. Naser Keljmendi pobjegao je Crnu Goru. Uhapšen je u Prištini 2013. Tako je ostao nedostupan policijskim i pravosudnim bh. institucijama.

Keljmendi je u BiH izbjegao hapšenje. Postojali su policijski navodi da je kamatario sa 20 miliona maraka po mjesečnoj stopi od 10 odsto, te pod sumnjivim okolnostima stekao kapital za hotel Casa Grande, nekoliko kuća i stanova, fabriku sladoleda i skupocjene automobile. Sa svojim je sinovima imao i 13 krivičnih prijava i dozvolu za nošenje oružja.