open-navfaktor-logo
search
Šta rade nadležni
"Naše društvo" objavilo dokumente o smrtonosnom otrovu u Mostaru
Predočili su analizu Federalnog zavoda za agropedologiju, te pozvali javno direktoricu postrojenja da pojasni svojim uposlenicima šta znače skraćenice PCB, HCH, TPH, PAH i zašto su visoko iznad dozvoljenih graničnih vrijednosti
31.05.2019. u 19:21
get url
text

Nakon što su iz Mreže "Naše društvo" prije par dana iznijeli zabrinjavajuće informacije o smrtonosnom otrovu piralenu koji se nalazi u mulju nataloženom u novoizgrađenim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda, a Grad Mostar odbacio optužbe, nazvavši ih zlonamjernim, neutemeljenim i politički motiviranim, iz spomenutog udruženja novi udarac.

Iz Mreže "Naše društvo" danas su odgovorili novim dokazima koje su dobili prije dva dana. Kažu da su nove dokumente, ali i hemijsku analizu kojom je potvrđen sastav predmetnog mulja odlučili javno objaviti jer su nove informacije pokazale da se mora hitno djelovati, prvenstveno zbog zaštite zdravlja djelatnika koji rade u postrojenju pročistača.

Predočili su analizu Federalnog zavoda za agropedologiju, te pozvali javno direktoricu postrojenja da pojasni svojim uposlenicima šta znače skraćenice PCB, HCH, TPH, PAH i zašto su visoko iznad dozvoljenih graničnih vrijednosti.

- Isto pitanje postavljamo svima onima koji u svojim ladicama skrivaju ovaj dokument već tri mjeseca. Zašto ovaj dokument nije dostupan javnosti od prvog dana –pitaju se iz Mreže "Naše društvo".

Objavili su također prepisku direktora JP Deponija koji nije htio prihvatiti deponovanje opasnog mulja, kao i prepisku Grada i JP Deponije. 

- Ako smo mi plaćenici i manipulatori, kakve motive ima Deponija da zauzima ovakav stav i iznosi ove činjenice, dokumente, traži zabrane i zaštitu?! Želimo naglasiti da je posljednje saopćenje Grada Mostara (koje je medijima dostavljeno bez potpisa, bez pečata, datuma i navođenja makar službe koja je sročila onako zanimljiv dokument) također dostavljeno Tužilaštvu. Naravno, ne zbog uvreda upućenih nama, nego mnogo ozbiljnijih tvrdnji koje će vrlo brzo neko morati i dokazati - poručuju iz "Našeg društva".

Iz ove organizacije pozivaju na hitno djelovanje nadležnih institucija, agencija i inspekcija da zaštite zdravlje i živote građana Mostara, ali i urade sve da se onemogući bilo kakav pokušaj da se opasni otpad odloži na javnu gradsku deponiju.

Analizu i prepiske možete pročitati na OVOM LINKU

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.