open-navfaktor-logo
search
Dan odluke
Naša stranka sutra bira predsjednika: "Stranci potrebna nova energija"
Mnogo zanimljivija "predizborna kampanja" vodi se u Socijaldemokratskoj partiji BiH, koja će svog predsjednika birati 8. juna, a pripreme za sedmi kongres bit će tema sjednice Glavnog odbora SDP-a, u subotu, 18. maja
17.05.2019. u 19:28
get url
text
Predrag Kojović, Damir Marjanović

U subotu u popodnevnim satima bit će poznato ko će u naredne četiri godine biti na čelu Naše stranke, Damir Marjanović koji se stranci priključio prije godinu i po, ili aktuelni predsjednik Predrag Kojović, koji se bori za novi mandat prvog čovjeka stranke u kojoj je od njenog osnivanja.

Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk rekao nam je da će 155 delagata na kongresu, osim predsjednika, birati potpredsjednike, te članove Glavnog odbora, Suda časti i Nadzornog odbora.

Tri potpredsjednika birat će se između osam kandidatkinja i kandidata, a to su Irma Baralija, Omer Berbić, Mirsad Čamdžić, Alen Girt, Vibor Handžić, Srđan Mandić, Nasiha Pozder i Zdravko Radošević.

- Kongres počinje u 11 sati u Uniticu, a između 17 i 17.30 sati očekujemo da verifikaciona komisija objavi rezultate – rekao je Uk.

Iako je Kojovića nominiralo 11 općinskih odbora Naše stranke, a Marjanovića osam, ovaj drugi se u javnosti spominje kao favorit. U prilog tome ide činjenica da je njegovu kandidaturu podržalo dvije trećine glasača u općinskom odboru Centar Sarajevu, što je bilo prilično neočekivano jer se radi o matičnom odboru Peđe Kojovića, u kojem je pred prošli kongres dobio apsolutnu podršku.

Bez obzira što je utrka za prvog čovjeka Naše stranke ušla u sami finiš, kandidati se suzdržavaju međusobnih kritika, izjavljujući da im je interes stranke iznad njihovog ličnog.

Marjanović je u gostovanju na N1 u petak naglasio da će zajedno sa protivkandidatom, bez obzira ko pobijedi, zajedno realizirati planove na jačanju Naše stranke. Međutim, ne može se ne primjetiti da je u istoj izjavi kazao i da "Našoj stranci sada treba novi zamah, nova energija“.

Ukoliko bi Kojović bio reizabran, to bi mu, prema Statutu stranke, bio drugi i posljednji mandat.

Generalnog sekretara Naše stranke pitali smo i šta se desilo sa dugogodišnjim najavama da će Naša stranka imati ženu predsjednicu, odnosno da će tu poziciju preuzeti Sabina Ćudić.

- Nažalost, nijedna članica nije iskazala interesovanje da se kandiduje. Ja se nadam da će se to desiti u što skorijoj  budućnosti - rekao je Uk.

Mnogo zanimljivija "predizborna kampanja" vodi se u Socijaldemokratskoj partiji BiH, koja će svog predsjednika birati 8. juna, a pripreme za sedmi kongres bit će tema sjednice Glavnog odbora SDP-a, u subotu, 18. maja.

Kandidati Svetozar Pudarić i Edin Delić ne libe se putem medija ali i društvenih mreža iskazati nezadovoljstvo stanjem u stranci koju godinama vodi aktuelni predsjednik i njihov protivkandidat Nermin Nikšić, dok on vješto izbjegava svaku mogućnost sučeljavanja, ali to ne znači da im ne radi o glavi.

SDP predvođen Nikšićem čak je pripremio spisak istaknutih članova partije kojima treba dati ispisnicu na kojem se prvobitno našlo i ime Svetozara Pudarića. Međutim, kako je Faktor ranije pisao, u SDP-u su se ipak sjetili da ne bi bilo primjereno izbaciti kandidata za predsjednika.

Pudarić je nezadovoljan izostankom mogućnosti za razmjenu argumenata sa ostalim kandidatima, a u video objavljenom na Facebooku pojasnio je kako su sredinom aprila izmijenje odredbe Pravilnika SDP-a o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednike, koje su propisivale obavezne debate kandidata.

-Debata više nema. Po novom pravilniku, svako sam sebi organizuje kampanju, a druga dvojica mogu poslati posmatrače. Ja se lično osjećam glupo, a članovi SDP-a su dobro namagarčeni. Neću da me stavljaju u poziciju u kojoj izgleda kao da nekome iza leđa govorim ono što hoću u lice reći. Izostaje razmjena argumenata, za ovakav odnos prema članstvu Neko (Nikšić) treba odgovarati – kaže Pudarić.

Također, simptomatičnim smatra "mobilizaciju" članstva u posljednjem trenutku.

-Čestitam drugovima i drugaricama iz Bugojna! Velika je stvar kad u samo jednog dana 300 članova odluči da plati članarinu kako bi, za deset dana, mogli izabrati predsjednika SDP BiH. Probajmo svi zamisliti tu gužvu u prostorijama bugojanskog SDP-a. Prekrasno i ohrabrujuće, zar ne? – napisao je Puradić na društvenoj mreži.

Inače, izbor predsjednika SDP-a bira se po principu "Jedan član- jedan glas".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.