open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Naša stranka: Policijska zabrana mirne šetnje u Prijedoru je čin ponižavanja i zastrašivanja žrtava
Povodom odluke načelnika Policijske uprave Prijedor da zabrani mirnu šetnju povodom Dana bijelih traka, reagirala je Naša stranka koja je poručila da je policijska zabrana mirne šetnje u Prijedoru povodom Dana bijelih traka čin ponižavanja i zastrašivanja samih žrtava, istih onih ljudi koji su 1992. bili prisiljeni nositi bijele trake ako hoće da izađu u grad.
31.05.2022. u 10:19
get url
text

- Na to ih je prisiljavala ista ta policija koja im danas zabranjuje šetnju s bijelim trakama oko ruke. Zabranjuje im da tako komemoriraju vlastito stradanje u zločinu inspirisanom ideologijom nacizma. Time se žrtvama, ali i svima drugima koji žele obilježiti Dan bijelih traka u Prijedoru poručuje da im se u tom gradu ne može garantovati sigurnost, što ih treba obeshrabriti da ikako dođu u Prijedor - saopćeno je iz Naše stranke.

Iz ove stranke ističu da to s jedne strane pokazuje koliko je vlast u Prijedoru, ali i u cijeloj Republici Srpskoj nespremna da se suoči s prošlošću, a s druge strane pokazuje i to da je spremna dopustiti zločin i tako biti njegovim saučesnikom ako se učesnici Dana bijelih traka ogluše na njihovu zabranu.

VEZANI TEKST - Prijedorska policija zabranila šetnju kojom se sutra obilježava Dan bijelih traka!

- Pokazat ćemo da se ne plašimo, pokazat ćemo dostojanstvo, odat ćemo počast žrtvama diljem BiH, diljem svijeta, pa tako i u samom Prijedoru. Jedan dan, barem na simboličkom nivou, izjednačit ćemo se sa prijedorskim žrtvama. Ako danas treba biti i doslovno u njihovoj situaciji, okružen fašistima koji su spremni napasti mirnu povorku u šetnji, bit ćemo.

Jedan dan je ništa naspram višegodišnjeg terora koji su u Prijedoru 1992. trpili Bošnjaci i Hrvati, kao i drugi građani koji su ispoljavali otvoreno neslaganje sa zločinačkom politikom Radovana Karadžića. Vjerujemo da do toga ipak neće doći i pozivamo sve koji su imali namjeru doći u Prijedor da to i učine. S bijelim trakama oko ruke, naravno - poručili su iz Naše stranke. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.