open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Naša stranka o Trgovskoj gori: Pozvati hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor
Međutim, krivica nije samo na Hrvatskoj, navode iz Naše stranke
23.07.2019. u 13:59
get url
text

Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori tema je o kojoj se još danas, ravnopravno s Hrvatskom,  mora početi pitati i Bosna i Hercegovina. Radi se o nuklearnom otpadu na granici s BiH i potencijalnoj ugroženosti oko 230.000 naših građanki i građana te prirodnog naslijeđa naše zemlje od neprocjenjive vrijednosti, navode iz Naše stranke, čije saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

Ignorantski odnos prema ovom problemu koji su pokazale sve hrvatske institucije kojima su bili upućivani upiti u vezi s Trgovskom gorom je neprihvatljiv. Ne može se govoriti o dobrosusjedskim odnosima ako su se susjedi spremni svjesno upustiti u ugrožavanje života preko 200.000 naših građana.

Međutim, krivica nije samo na Hrvatskoj. Ignorantski odnos prema našoj državi uslovljen je i ponašanjem članova našeg Predsjedništva koje se u međunarodnim odnosima doživljava krajnje neozbiljno. Ne ostavljaju dojam državnika, međusobno posvađani, nesposobni da imaju ijedan jedinstven stav koji bi bio primjenjiv na cijelu BiH.

Krajnje je vrijeme da se uozbilje i da se u vezi s pitanjem Trgovske gore postave jedinstveno, državnički.

Moramo ojačati svoju pregovaračku poziciju. Zahtijevamo stoga od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pozove hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor. Moramo dobiti informaciju zašto Hrvatska odbija da zajedno sa Slovenijom odlaže nuklearni otpad u Sloveniji, iako je argument i slovenske strane da je zemljište na Trgovskoj gori nepodesno za odlaganje nuklearnog otpada. Od Slovenije očekujemo, ako se već upuštaju u raspravljanje o Trgovskoj gori, da u tu raspravu uključe i BiH. Moramo insistirati da pod hitno dobijemo odgovore i na sve tražene upite poslane Hrvatskoj pa i po cijenu prijetnje prekidom diplomatskih odnosa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.