open-navfaktor-logo
search
Oglasili se
Naša stranka o Bećirovićevim prijedlozima za ambasadore: Stranke ne trebaju utjecati, podrška Arnautu
Iz Naše stranke podržali su prijedloge za ambasadore koje je dostavio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.
25.01.2023. u 10:55
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik i NiP protiv Bećirovićevih prijedloga za ambasadore, evo i šta su poručili
 

- Naša stranka u potpunosti podržava ustavno pravo i obavezu članova Predsjedništva BiH da predlažu ambasadore. Političke stranke ne trebaju direktno utjecati na taj proces. Prijedlozi člana Predsjedništva Denisa Bećirovića koji su se pojavili u javnosti ukazuju da se Bećirović rukovodio visokim i mjerljivim kriterijima, te da se radi o spoju karijernih diplomata i osoba s političkim iskustvom, po uzoru na dobre međunarodne demokratske prakse - navodi se u saopćenju NS.

Kažu da posebno podržavaju prijedlog Damira Arnauta, koji također dolazi iz Naše stranke.

- Arnaut je ambasadorsku funkciju već obnašao u Australiji, gdje je uspješno radio u interesu svih građana BiH. Njegovo iskustvo uključuje advokatsku karijeru u Washingtonu, te značajno djelovanje u sudskim i skupštinskim klupama. Uz diplomsko i postdiplomsko obrazovanje na prestižnom Berkeley Univerzitetu, Arnaut je sasvim sigurno kvalifikovan da na najbolji način zastupa građane, firme i institucije cijele BiH - zaključuju iz Naše stranke.

Svoje stavove po pitanju Bećirovićevih prijedloga jučer su iznijeli predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, članica Naroda i pravde Mia Karamehić Abazović.

- SNSD neće podržavati imenovanje Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer se radi o ljudima koji su pokazali rade protiv Republike Srpske - napisao je Dodik.

NiP-ova zastupnica je poručila da "radi objektivnog informiranja javnosti želi naglasiti da spisak potencijalnih diplomatskih imenovanja koji jučer i danas cirkulira u medijima nije produkt konačnog dogovora koalicionih partnera".

- Ne želim spekulirati ko je, i s kakvim ciljem plasirao navedeni spisak u javnost, ali on, izuzev uvaženog kolege Bašića, ne odražava viziju Naroda i Pravde o tome kako bi DKP mreža BiH i njeni najznačajniji predstavnici trebali izgledati - istakla je Karamehić Abazović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.