open-navfaktor-logo
search
Tuzlanski kanton
Naša stranka donijela odluku: Imat će ministre u vladi sa SDP-om, PDA-om i SBB-om
Kantonalni odbor Naše stranke Tuzlanskog kantona donio je odluku da uđe u novu Vladu TK, a za tu odluku potvrdilo je i Predsjedništvo stranke, potvrđeno je danas na press konferenciji u Tuzli.
22.01.2021. u 13:35
get url
text
Mirela Trepanić, Zvjezdan Karadžin, Selim Bešlagić

Novu većinu u Tuzlanskom kantonu čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, koje ukupno imaju 18 zastupnika u Skupštini TK.

Šef Kluba zastupnika u Skupštini TK Selim Bešlagić rekao je da je dogovor da sve stranke predlože veći broj kadrova, a da konačnu odluku o sastavu Vlade TK donese mandatar, odnosno Kadrija Hodžić iz SDP-a.

- Još uvijek ne znamo koliko će koja stranka imati ministara, ali će taj broj otprilike biti proporcionalan broju zastupnika u Skupštini TK - rekao je Bešlagić.

Inače, SDP ima osam zastupnika u Skupštini TK, PDA šest, SBB i Naša stranka po dva.

- Imamo povjerenje u stručnost i dobre namjere mandatara Kadrije Hodžića. Naš primarni cilj je svojim primjerom pokažemo da se može raditi transparentnije, odgovornije i poštenije, a to ćemo tražiti i od drugih stranaka. Bilo kakvo odstupanje bit će razlog zbog kojega možemo odstupiti s pozicija - rekao je predsjednik KO Naše stranke TK Zvjezdan Karadžin.

On dodaje da je Naša stranka dostavila spisak ljudi koji mogu biti ministri, a u ovisnosti koja ministarstva stranka dobije biti izabrani i određeni ljudi.

Zastupnica Naše stranke u Skupštini TK Mirela Trepanić kaže da je za ovu stranku fokus na zdravstvu, obrazovanju i ekonomiji.

- Ovo nije koalicija, nego je većina koja ima mogućnost da demokratski smijeni vladu, što je i učinjeno. Mi ne bi bili principijelni da srušimo vladu i da onda ne učestvujemo u novoj. Mandatar je najavio da će zakon o ispitivanju porijekla imovine biti jedan od prvih koje će staviti na dnevni red, insistirat će na transparentnosti trošenja novca, ali i konkursa za zapošljavanje - rekao je Bešlagić.

Iz Naše stranke su danas istakli da neće prihvatiti da ministar bude neko ko ima krivične prijave, da neće dozvoliti da se bilo koga smijeni na nelegalan način, a da sva imenovanja budu stručni i kompetentni ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.