open-navfaktor-logo
search
Paralelni svijet
Naša stranka će testirati SNSD, a u međuvremenu: Fortin proevropski Dodik lično će uručiti orden Putinu
Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo, govoreći o saradnji sa liderom SNSD-a i predsjednikom RS-a rekao je da moraju biti optimistični.
18.01.2023. u 12:09
get url
text

- Moramo pokušati uraditi ono što je moguće. SNSD ima svoju politiku koju vodi već duži period. Zauzeli su kurs koji nije proevropski, prozapadni, iako mislim da velika većina građana Bosne i Hercegovine želi na zapad. Po nekim izjavama koje smo imali u samim pregovorima SNSD je spreman zauzeti proevropski kurs i mi moramo da testiramo – kazao je Forto za FTV.

Prije samo tri mjeseca iz Naše stranke su tom istom Dodiku poručivali da odlazi s vlasti na smetljište historije gdje mu je i mjesto, da bi danas Forto, kao da dolazi iz paralelnog svijeta, govorio o nekakvom proevropskom Dodiku.

A SNSD i njegov lider su već testirani. Da se ne vraćamo unatrag više od deceniju, koliko ovaj političar provodi secesionističku politiku i aktivno radi na razgradnji i rušenju države po diktatu Beograda i Moskve, osvrnut ćemo se samo na period otkako je "Osmorka" sa ovom strankom i HDZ-om Dragana Čovića potpisala sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou.

U tri navrata Dodik, kog su SAD i Velika Britanija sankcionisali (bit će baš zato što je proevropski orijentisan), dokazao je kako je spreman zauzeti proevropski kurs.

Tako je 28. decembra prošle godine u Narodnoj skupštini RS-a usvojen neustavni Zakon o nepokretnoj imovini. Bio je i više nego jasan. Novim partnerima iz "Osmorke" poručio je da se može razgovarati o svemu, ali da oko imovine nema dogovora. I zaista, imovine nije ni spomenuta u sporazumu.

Proevropski Dodik je 8. januara odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina Ordenom Republike Srpske za "patriotizam i ljubav prema RS-u", i jedan je od rijetkih političara koji ima intenzivne susrete i održava tijesne veze sa predsjednikom države koja je izvršila agresiju na Ukrajinu.

Ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov najavio je kako će se uskoro organizirati sastanak Dodika i Putina te će na tom sastanku predsjednik bh. entiteta RS lično uručiti orden ruskom predsjedniku.

Devetog januara u Istočnom Sarajevu organizirao je Fortin proevropski Dodik obilježavanje neustavnog dana RS-a. A nakon parade poručio da će naredne godine proslava biti još grandioznija.

Dodik je bio i ostao jedan od najvjernijih Putinovih vazala koji otvoreno podržava rusku agresiju na Ukrajinu, i svako malo podsjeća da bh. entitet RS teži ka samostalnosti te da će to i uraditi kada se poslože geopolitičke kockice.

To je valjda taj proevropski kurs, samo mi to ne razumijemo. A tek će javnost imati šta vidjeti kad ga Forto testira. Neće više Čović biti "nositelj EU vrijednosti", štafetu ću preuzeti Dodik. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.