open-navfaktor-logo
search
Ponovo odgođeno
"Naša posla": Zašto BiH šest i po godina nije u stanju početi primjenu "evropskog" zakona o carinskoj politici
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine treći put ove godine odgodilo je primjenu Zakona o carinskoj politici u Bosni i Hercegovini, zakona koji je stupio na snagu prije šest i po godina.
01.01.2022. u 18:44
get url
text

Radi se o propisu koji je usvojen i objavljen jula 2015. godine i koji je našoj državi obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. No početak primjene zakona je odgođen za 1. april 2022. godine i pitanje je da li će se i tada desiti.

Kao razlog odgode u Vijeću ministara BiH navode to što još nije usvojen novi zakon o carinskim prekršajima, što je preduvjet da u potpunosti zaživi nova carinska politika. Taj novi zakon o carinskim prekršajima je "zapeo" u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine nakon što parlamentarci većinom glasova nisu prihvatili da ga razmatraju po hitnoj proceduri. Onda je nastupila blokada rada Parlamentarne skupštine BiH na koju su se odlučile parlamentarne stranke iz RS-a.

VEZANI TEKST - Usvojena odluka o privremenom finansiranju institucija BiH, sigurne su im plaće za iduća tri mjeseca

Iz tih razloga je primjena Zakona o carinskoj politici prvo odgođena za 1. agust 2021, potom za 1. januar 2022. i sada za 1. april 2022.

U Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine su pojasnili značaj zakona.

- Da je primjena zakona krenula 1. jula 2021. godine, mi bismo 1. jula 2022. godine ispunili uvjet da jednu godinu primjenjujemo na nacionalnom nivou i postali bismo članica takozvanog NCTS-a, odnosno novog bespapirnog prijevoznog postupka. Od toga bi privrednici imali veliku korist. To djeluje na način da privrednici ubace u taj sistem carinsku deklaraciju koju vide sve carine zemalja kroz koje mora proći kamion do konačnog odredišta. Dakle, brži je protok, nema zaustavljanja, nošenja papira na granicama – kazali su u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO).

No realnost je takva da će privrednici osjetiti ove pogodnosti zakona najranije 1. aprila 2023. godine.

Osim problema sa usvajanjem novog zakona o carinskim prekršajima, raniji problem je bilo i nepostojanje tijela certificiranog za izdavanje digitalnih potpisa.

- Zakon o carinskoj politici je usvojen 2015. godine. Čekala se izrada odluke o provedbenim propisima koja podrazumijeva i digitalni kvalificirani potpis koji mijenja tradicionalni potpis i pečat. Kada se to završilo, čekalo se tijelo koje će postati certificirano za izdavanje tih kvalificiranih potvrda. S obzirom na to da do toga nije dolazilo, Uprava za indirektno oporezivanje BiH je sama krenula u to i u maju 2021. godine je postala certificirano tijelo. U Srbiji, naprimjer, ima nekoliko takvih tijela, neki MUP-ovi, pošte. Kod nas je u toj fazi i IDDEEA. Sve je bilo završeno i bilo planirano da od 1. jula 2021. krene primjena Zakona o carinskoj politici. Međutim, ne može bez zakona o carinskim prekršajima, nema svrhe – napomenuli su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Dodaju da je moguće i da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine sada radi na novom zakonu o carinskoj politici jer je ipak prošlo skoro sedam godina otkako je usvojen, a za to vrijeme se desilo dosta promjena u Evropskoj uniji s čijim propisima se usklađujemo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.