open-navfaktor-logo
search
Do 2031.
NASA planira "penzionisati" Međunarodnu svemirsku stanicu tako što će je srušiti u Tihi okean
NASA namjerava da Međunarodna svemirska stanica (ISS) nastavi raditi do kraja 2030. godine, nakon čega bi bila srušena u udaljeni dio Tihog okeana poznat kao Point Nemo, novoobjavljeni su planovi.
02.02.2022. u 16:32
get url
text
Svemirska stanica

Lansirana 2000. godine, svemirska laboratorija kružila je 227 nautičkih milja iznad Zemlje sa više od 200 astronauta iz 19 različitih zemalja koji su uživali u boravku, što predstavlja kontinuirano ljudsko prisustvo u svemiru.

NASA je saopćila da će komercijalno upravljane svemirske platforme zamijeniti ISS.

- Privatni sektor je tehnički i finansijski sposoban za razvoj i upravljanje komercijalnim odredištima u niskoj orbiti, uz NASA-inu pomoć. Radujemo se što ćemo podijeliti naše naučene lekcije i operativno iskustvo s privatnim sektorom kako bismo im pomogli da razviju sigurne, pouzdane i jeftine efikasne destinacije u svemiru - izjavio je Phil McAlister, direktor komercijalnog prostora u sjedištu NASA-e.

Dodao je da izvještaj koji su dostavili američkom Kongresu detaljno opisuje plan za osiguranje nesmetanog prelaska na komercijalne destinacije nakon "penzionisanja" Međunarodne svemirske stanice 2030. godine.

U izvještaju NASA je navela da je plan da ISS padne na Zemlju u području poznatom kao nenaseljeno područje južnog Pacifika - također poznato kao Point Nemo. U izvještaju se navodi da je procjena budžeta pretpostavljala da će se izlazak iz orbite dogoditi u januaru 2031.

Nazvan po mornaru podmornice u čuvenom romanu Julesa Vernea "Dvadeset hiljada milja pod morem", tačka Nemo je tačka u okeanu koja je najudaljenija od kopna i koja je bila vodeni grob za mnoge druge svemirske letjelice.

Područje je otprilike 3.000 milja od istočne obale Novog Zelanda i 2.000 milja sjeverno od Antarktika, a procjenjuje se da su "svemirske zemlje" poput SAD-a, Rusije, Japana i nekih evropskih potopile više od 263 komada svemirskog otpada od 1971. godine.

U izvještaju se navodi da će ISS izvoditi potisne manevre koji će osigurati "siguran ulazak u atmosferu".

No ISS neće mirovati narednih osam godina, piše CNN.

- Međunarodna svemirska stanica ulazi u svoju treću i najproduktivniju deceniju kao revolucionarna naučna platforma u mikrogravitaciji - rekao je Robyn Gatens, direktor Međunarodne svemirske stanice u sjedištu NASA-e.

Svemirska stanica je bila dom mnogih naučnih prvijenaca. Prvi predmet koji je 3D štampan na svemirskoj stanici dogodio se 2014. NASA-in astronaut Kate Rubins sekvencionirala je DNK u svemiru prvi put 2016. A peto stanje materije, nazvano Bose-Einstein kondenzat, proizvedeno je u svemiru 2018. Astronauti su naučili kako uzgajati zelenu salatu i lisnato zelje u svemiru. Prvu salatu uzgojenu u svemiru probali su astronauti 2015. Sada čak uzgajaju rotkvice i čili na stanici. Ovo bi se moglo iskoristiti da jednog dana pomogne astronautima da uzgajaju vlastitu hranu u misijama dubokog svemira.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.